Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval škofa koadjutorja za poreško-puljsko škofijo na Hrvaškem

Objava: 21. 10. 2011 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval škofa koadjutorja za poreško-puljsko škofijo na Hrvaškem

Poreško-puljski škof Ivan Milovan se je znašel v središču spora za samostansko nepremičnino na jadranski obali.

Papež Benedikt XVI. je imenoval pomočnika za hrvaškega škofa Ivana Milovana. Kot so minuli ponedeljek sporočili iz Vatikana, je sveti oče za škofa koadjutorja poreško-puljske škofije imenoval triinštiridesetletnega Dražena Kutlešo, doslej sodelavca vatikanske Kongregacije za škofe in bogoslužje.

Škof Milovan se je v zadnjih mesecih znašel v središču spora za samostansko nepremičnino na jadranski obali Istre. Spor je izbruhnil med njegovo škofijo, republiko Hrvaško, Vatikanom in italijanskim benediktinskim samostanom. Škof Milovan ni želel podpisati dogovora, ki ga je pripravila papeška kardinalska komisija, s katerim bi samostanska nepremičnina prešla v roke italijanskih benediktincev. Papež Benedikt XVI. je nato odredil, naj dogovor namesto poreško-puljskega škofa podpiše španski nadškof Santos Abril y Castello, ki deluje v vatikanski kuriji.

Začetki spora za zemljišče v izmeri 250 hektarov na izvrstni lokaciji pri Dajli na obali Istre, katerega vrednost ocenjujejo na trideset milijonov evrov, segajo v 19. stoletje, ko je samostan Dajla prešel v roke italijanskega benediktinskega samostana Praglia pri Padovi. V obdobju komunistične vladavine je bila nepremičnina leta 1948 nacionalizirana, leta 2004 pa vrnjena poreško-puljski škofiji.

Vse od takrat vlada spor glede lastništva samostana in pripadajočih zemljišč. Leta 2008 je bila ustanovljena papeška kardinalska komisija, ki naj bi poskrbela za razrešitev spora. V Vatikanu so lastniške pravice prenesli na italijanske benediktince, poreško-puljska škofija pa naj bi Italijanom tudi plačala odškodnino za del že prodanega zemljišča.

Škof Milovan se je z odločitvijo Vatikana sprva strinjal, kasneje pa je svoje mnenje spremenil in ni bil pripravljen predati lastništva nepremičnine v italijanske roke.

Hrvaška vlada je odločitev papeške kardinalske komisije, v kateri je med drugimi sodeloval tudi kardinal Vinko Puljić, razumela kot poseganje v suverenost njihove države, pri tem pa se je sklicevala na dejstvo, da so bile pogodbe o italijanskem lastništvu označene kot neveljavne.

Hrvaško pravosodno ministrstvo je avgusta odločilo, naj samostan, ki je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja izročen poreško-puljski škofiji, preide nazaj v državne roke, zaradi česar je Vatikan pred upravnim sodiščem vložil tožbo proti Republiki Hrvaški. Tožba je bila vložena v imenu župnije Dajla.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/DB2A885BAEEF1EBBC1257906004A5BB9?OpenDocument

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh