Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izpostavil vlogo župnij za uspeh nove evangelizacije

Objava: 04. 03. 2012 / 16:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izpostavil vlogo župnij za uspeh nove evangelizacije

Benedikt XVI. je obiskal župnijo v rimskem predelu Torrino in župljanom pojasnil, da je ‘širjenje krščanskega sporočila naloga celotne župnijske skupnosti’.

Papež Benedikt XVI. je včeraj izpostavil vlogo župnij za uspeh nove evangelizacije, kar je želja svetega očeta za leto vere 2012/13. Benedikt XVI. je obiskal rimsko župnijo, v kateri pretežno bivajo mlade družine, in spregovoril o težavah sodobnega oznanjevanja vere pred kuliso vse bolj razširjenega pojava ‘verske nepismenosti’.

Papež je včerajšnji dopoldan preživel v rimskem predelu Torrino na jugu italijanske prestolnice, kjer je v cerkvi sv. Janeza Krstnika de la Salle daroval slovesno sveto mašo. Ob prihodu je blagoslovil in pozdravil številne otroke, ki so na trgu pred cerkvijo stegovali ročice proti svetem očetu. Ob tem prisrčnem sprejemu se je počutil, kot je pojasnil kasneje, kot ‘papa, kot oče’.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. spregovoril o ‘verski nepismenosti’ v družbi in pomankljivo poznavanje vere označil kot eno največjih težav za prihodnost Cerkve. Katoličane je pozval, naj še okrepijo svoja prizadevanja za poglobitev poznavanja krščanskega sporočila. Leto vere, ki je pred nami, ponuja ugodno priložnost za tovrstne pobude. Bližajoče se tematsko leto se prične letošnjega 11. oktobra in zaključi 24. novembra prihodnje leto.

Kristjani so pozvani k misijonu, ker je Bog več kot zgolj nekakšna zamisel ali moralna pristojnost. Bog Svetega pisma je osebni Bog, ‘ki si želi stopiti v stik z nami, postati naš prijatelj in prenoviti naše življenje’. Ta prenova pa ne zadeva le posameznika, temveč celotno družbo.

Benedikt XVI. je izpostavil posebno odgovornost družin za širjenje vere, saj v naročju družine otroci ‘naredijo prve korake v veri’, meni sveti oče.

Širjenje krščanskega sporočila pa je obenem naloga celotne župnijske skupnosti. Ta ne sme čakati, da drugi oznanijo svoja dvomljiva sporočila, ki ne vodijo v resnično življenje, pač pa mora sama prevzeti pobudo.

Torrino je sodobna mestna četrt na rimskem obrobju, ki je nastala v zadnjih desetletjih. Cerkev sv. Janeza Krstnika de la Salle (1651-1719) je bila posvečena leta 2009. Francoski svetnik je ustanovitelj reda šolskih bratov. Benedikt XVI. je župnijo obiskal kot rimski škof. Po slovesnem bogoslužju se je sveti oče sestal s tamkajšnjimi duhovniki in verniki, nato pa se je vrnil v Vatikan.

Na fotografiji: podoba sv. Janeza Krstnika de la Salle (Wikipedia)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh