Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil zahtevo po humani obravnavi migrantov in beguncev

Objava: 16. 01. 2012 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izrazil zahtevo po humani obravnavi migrantov in beguncev

V nagovoru pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja je sveti oče spomnil tudi na molitveno osmino za edinost kristjanov.

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnjo drugo navadno nedeljo v nagovoru pred molitvijo angelovega češčenja na trgu sv. Petra spregovoril o poklicanosti ter o vlogi duhovnega voditelja. Kot poroča Radio Vatikan, je sveti oče po molitvi in blagoslovu spomnil tudi na svetovni dan priseljencev in beguncev, za katerega je napisal poslanico z naslovom Priseljevanje in nova evangelizacija. Ob tem je pozdravil vse predstavnike priseljenskih skupnosti v Rimu, ki so prišli na trg sv. Petra. Papež je v nadaljevanju spomnil še molitveno osmino za edinost kristjanov med 18. in 25. januarjem, ter vse vernike povabil tako k osebni kot skupnostni molitvi, da izprosimo od Boga dar popolne edinosti med Kristusovimi učenci.

Sveti oče je v nagovoru pred molitvijo izpostavil tematiko poklicanosti. V evangeliju smo slišali o Jezusovi poklicanosti prvih učencev, v prvem berilu pa o poklicanosti preroka Samuela. Obe pripovedi prikažeta pomembnost osebe, ki opravlja vlogo posrednika ter tako pomaga poklicanim osebam prepoznati Božji glas in mu slediti. V Samuelovem primeru je to Éli, duhovnik v svetišču v Šilu, kjer so najprej hranili skrinjo zaveze, preden so jo prenesli v Jeruzalem. V primeru Jezusovih učencev pa je posrednik Janez Krstnik, ki je imel velik krog učencev. Med njimi sta bila tudi dvakrat po dva brata, Simon in Andrej, Jakob in Janez, ki so bili ribiči iz Galileje. Ravno dvema izmed teh je Krstnik pokazal na Jezusa, dan po njegovem krstu v reki Jordan. In ta dva sta šla za Jezusom ter dolgo ostala z Njim ter se tako prepričala, da je res Kristus. Takoj sta to povedala drugim in tako se je oblikovalo prvo jedro, iz katerega je kasneje nastal zbor apostolov.

V luči teh dveh besedil je sveti oče poudaril odločilno vlogo duhovnega voditelja na poti vere ter še posebej pri odgovoru na poklicanost za posebno posvetitev službi Bogu in njegovemu ljudstvu. Krščanska vera sama po sebi predpostavlja oznanilo ter pričevanje in obstaja ravno v sprejetju vesele novice, da je Jezus iz Nazareta umrl in vstal, da je sam Bog. Tudi klic po hoji za Jezusom, ki zahteva odpoved pri ustvarjanju lastne družine, da bi se lahko posvetil veliki družini Cerkvi, gre preko pričevanja in predloga 'starejšega brata', običajno domačega duhovnika. Pri tem pa nikakor ne smemo pozabiti na temeljno vlogo staršev, ki s svojo pristno in veselo vero ter z zakonsko ljubeznijo kažeta svojim otrokom, da je lepo in možno graditi vse življenje na Božji ljubezni.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh