Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil zahtevo po odpravi smrtne kazni

Objava: 30. 11. 2011 / 18:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izrazil zahtevo po odpravi smrtne kazni

Med včerajšnjo splošno avdienco je sveti oče pozdravil tudi udeležence konference 'No Justice without Life', ki je te dni zasedala v italijanski prestolnici.

Papež Benedikt XVI. si močno prizadeva za odpravo smrtne kazni. V kratkem nagovoru udeležencem konference 'No Justice without Life', ki je te dni zasedala v italijanski prestolnici, je med včerajšnjo splošno avdienco izrazil upanje, da bodo njihovi posveti okrepili politične in pravne pobude, ki bi v vedno večjem številu držav privedle do popolne odprave smrtne kazni. Vlade je pozval, naj nadaljujejo s svojimi prizadevanji za humanizacijo kazenskega prava in za ohranjanje splošnega reda in miru.

Omenjeno konferenco, ki se je zaključila včeraj, je priredila katoliška Skupnost svetega Egidija, udeležilo pa se je je okoli dvajset pravosodnih ministrov iz Afrike, Azije in Evrope. Med gosti je bila med drugim tudi delegacija iz ameriške zvezne države Illinois, ki je smrtno kazen odpravila v letošnjem letu.

Včeraj zvečer naj bi več kot tisoč štiristo mest po vsem svetu iz protesta proti smrtni kazni prav posebej osvetlilo svoje znamenitosti. Akcije, ki se je pričela v Rimu, naj bi se po navedbah Skupnosti svetega Egidija udeležilo šestinšestdeset prestolnic in mest iz sedeminosemdesetih držav. V Rimu so v ta namen posebej osvetlili Kolosej.

Datum 'osvetljevalne akcije', 30. november, naj bi po vsem svetu spominjal na prvo odpravo smrtne kazni, kar je storil veliki vojvoda v Toskani, Pietro-Leopoldo d'Asburgo, kasnejši cesar Leopold II. Veliki vojvoda Pietro-Leopoldo je 30. novembra 1786 uvedel znamenito 'Codice Leopoldino', s katero je odpravil smrtno kazen.

Benedikt XVI. se je v preteklosti že večkrat zavzel za odpravo smrtne kazni, nazadnje v pred dvema tednoma objavljenih smernicah za prihodnost katoliške Cerkve v Afriki.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh