Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je jokal z mamo 24-letnika, ki je umrl po vrnitvi s SDM na Portugalskem

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 20. 08. 2023 / 21:38
Oznake: Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2023 / 08:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež je jokal z mamo 24-letnika, ki je umrl po vrnitvi s SDM na Portugalskem
Luca Re Sartú je po vrnitvi s Portugalske umrl zaradi bakterijske okužbe

Papež je jokal z mamo 24-letnika, ki je umrl po vrnitvi s SDM na Portugalskem

V petek, 18. avgusta, so v italijanskem mestecu Marnate severno od Milana pokopali 24-letnega Luca Re Sartúja, ki je zaradi okužbe z bakterijo umrl kmalu po vrnitvi s Portugalske. Papež je Lucovo mamo dan pred pogrebom poklical po telefonu. »Tolažil me je, kot da bi bil moj oče,« je povedala.

Luca Re Sartú je bil eden od približno 400 tisoč mladih, ki so se udeležili svetovnega dneva mladih v Lizboni, ki je potekal med 1. in 6. avgustom letos. Bil je veren mladostnik, animator na oratoriju v svoji župniji in vzgojitelj pri gibanju Katoliška akcija.

Skupina mladih, s katero se je Luca odpravil v Lizbono na Svetovno srečanje mladih. FOTO: Chiesadimilano.it

Najprej so mislili, da gre za prehlad

Po končanem srečanju mladih v Lizboni z zaključno mašo s papežem v nedeljo, 6. avgusta, se je Luca odločil, da bo s prijatelji še nekaj dni preživel ob Atlantskem oceanu. Tam je po pripovedovanju prijateljev prvič potožil o bolečinah. Obrnil se je na zdravnika, ki je diagnosticiral simptome, podobne prehladu, in mu predlagal, naj jemlje paracetamol.

9. avgusta se je Luca vrnil v Italijo, kjer so ga zaradi vse slabšega zdravja sprejeli v lokalno bolnišnico, ker pa se je njegovo stanje še slabšalo, so ga premestili v osrednjo bolnišnico San Gerardo di Monza, kjer je kmalu umrl zaradi srčnega zastoja. Avtopsija je potrdila sume zdravnikov, da je šlo za bakterijsko okužbo.

Luca pri Fontani di Trevi v Rimu. Fotografija je z Lucovega Facebook profila.

Škof: »Luka bo naš zavetnik«

Njegovega pogreba se je udeležilo veliko število ljudi: družinski člani, prijatelji v majicah svetovnega dneva mladih v Lizboni, znanci, predstavniki javnih ustanov in številni drugi, ki se jih je dotaknilo pričevanje vere tega mladega fanta.

Pogreba Luca Re Sartúja se je udeležilo zelo veliko ljudi. FOTO: Vatican Media

Škof Luca Raimondi, ki je vodil pogreb mladega animatorja, je za Vatican News povedal: »Ljudje so dojeli dobroto tega fanta. Mnogi so se predčasno vrnili s počitnic. Bil sem ganjen, ker so v cerkvi Lucovi prijatelji zapeli himno svetovnega dneva mladih. Molili so in ga pospremili na pokopališče.«

Škof Raimondi je v pridigi spregovoril o luči, ki je razsvetljevala Lucovo življenje. V pogovoru z Vatican News pa je še dejal: »Mladim sem povedal, da bo ob naslednjem jubileju leta 2025, ko bomo šli v Rim, Luka naš zavetnik. Spremljal nas bo iz nebes. Prisotne mlade, ki običajno ne hodijo v cerkev, sem tudi povabil, naj se vprašajo: zakaj je bil ta fant tako ljubljen? V čem je bilo njegovo veselje? Vera ni šala, ampak spremeni človekovo življenje.«

Vera ni šala, ampak spremeni človekovo življenje.

Objem Cerkve

Lucove družine se je bližina tolikih mladih, ki so se udeležili Lucovega pogreba, močno dotaknila. Lizbonski pomožni škof in predsednik organizacijskega odbora SDM, Américo Aguiar je na spletni strani svetovnega dneva mladih zapisal, »da je vsa Portugalska združena v molitvi za tega mladega fanta.«

Na večer, ko je umrl Luca, so med molitvijo rožnega venca v cerkvi prebrali sporočilo sočutja milanskega nadškofa Maria Delpinija.
Občina Marnate je na dan Lucovega pogreba razglasila dan žalovanja.

»Tolažil me je, kot bi bil moj oče«

Svojo bližino pa je Lucovi družini izkazal tudi papež Frančišek - na svoj način, s telefonskim klicem. Kot je povedal škof Raimondi, je Lucova mama povedala, da jo je sveti oče poklical v četrtek, na dan pred pogrebom. »Materine besede so bile: 'Ko ga boste videli, se mu zahvalite, saj je bil izjemno prijazen. Bil je ganjen in jokal je z menoj, predvsem pa je bil kot oče. Tolažil me je, kot da bi bil moj oče.' Mama je bila zelo, zelo ganjena.«

Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh