Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je leta 1943 poskušal rešiti rimske jude

Objava: 29. 06. 2011 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je leta 1943 poskušal rešiti rimske jude

Duhovnik Gaetano Piccinini posmrtno odlikovan z nazivom 'Pravični med narodi'.

Cerkveno pomoč rimskim judom med drugo svetovno vojno so po besedah izraelskega veleposlanika pri Svetem sedežu, Mordechaya Lewyja, izvajali na željo Vatikana. Zmotno bi bilo misliti, da so rimski samostani in cerkvene ustanove judom v letih 1943/44 pomagali na lastno pobudo, brez podpore Vatikana, je Lewy dejal minuli teden v italijanski prestolnici.

Ob posmrtnem odlikovanju italijanskega duhovnika Gaetana Piccininija (1904-1972) kot 'Pravičnega med narodi' je izraelski diplomat izpostavil dejstvo, kako je Vatikan zaradi šoka ob transportu judov v Auschwitz 18. oktobra 1943 jasno izrazil voljo, da priskoči na pomoč vsem preostalim judom. In že v dneh pred transportom so s papeževe strani poskušali izgon judov preprečiti. Domneve, da sta Vatikan in papež Pij XII. judom odtegnila pomoč, je Lewy zavrnil kot napačne.

Zgodovinska resnica o Piju XII. naj bi bila po do sedaj znanih podatkih ne bela ne črna, je poudaril izraelski veleposlanik. Kdor pa trdi, da Vatikan in papež nista bila pripravljena pomagati judom, se vendarle moti.

Piccininiju so častni naziv 'Pravičnega med narodi' in pripadajoče odlikovanje za rešitev preganjanih judov pred smrtjo pod nacističnim režimom podelili posthumno. Slovesnosti ob podelitvi sta se v Rimu udeležila tudi dva izmed tedaj rešenih judov.

Italijanski redovnik Gaetano Piccinini je usklajeval sprejem judov in upornikov v samostanih in katoliških ustanovah, kjer so se skrivali pred pregonom nemške vojske.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh