Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je počastil torinski prt

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 06. 2015 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež je počastil torinski prt

Papež je počastil torinski prt

Frančišek je vernike pozval k solidarnosti v času krize in se spomnil svojih korenin.

Papež Frančišek je včeraj molil ob Jezusovem mrtvaškem prtu. Pred laneno tkanino, razstavljeno v torinski stolnici, se je v tihi molitvi zadržal več minut.



Severnoitalijansko industrijsko prestolnico, kamor je sveti oče pripotoval v nedeljo zjutraj, je gospodarska kriza še posebej prizadela. V nagovoru pred stolnico takoj po prihodu v mesto je Frančišek pozval k večji socialni pravičnosti, saj je današnje gospodarsko življenje po njegovih besedah močno zaznamovano z množično brezposelnostjo, s korupcijo in z malikovanjem denarja.

V svetu vlada v dobiček usmerjeno gospodarstvo, ki izključuje predvsem mlade in starejše ljudi. V središču pa ne bi smel biti interes kapitala, temveč skupno dobro. Frančišek je izrazil zahtevo po podpisu »pogodbe« med vsemi družbenimi dejavniki in generacijami, s pomočjo katere bi presegli krivice globalnega gospodarskega sistema.V nagovoru pred stolnico je papež izpostavil predvsem pravico do dela, ki po njegovih besedah ni pomembno le za gospodarstvo, temveč za človeka samega, za njegovo dostojanstvo, državljansko sodelovanje in za družbeno ravnovesje. Delovni trg pa žal zapostavlja predvsem ženske in mlade. Frančišek je še opozoril, naj za brezposelnost in druge socialne stiske ne krivimo beguncev in preseljencev. Prišleki sicer okrepijo konkurenco na trgu dela, vendar to ni njihova krivda, saj so sami žrtve krivic sodobnega gospodarstva, ki jih odmetava, in žrtve vojn. Papež je spodbudil tudi k odločnejšemu boju proti korupiji in mafijskim strukturam v gospodarskem življenju. Korupcija je tako razširjena, da velja že za običajno vedenje. Družbe potrebujejo novega poguma in zagona, da bodo lahko premagale družbene in gospodarske krize. Ob tem je po papeževih besedah odločilnega pomena spoštovanje tako mlade kot tudi starejše generacije, saj obe bogatita celotno družbo.

Po molitvi pred torinskim prtom je Frančišek obhajal slovesno nedeljsko bogoslužje na mestnem trgu Piazza Vittorio in nato skupaj z verniki zmolil angelovo češčenje.

V nagovoru med bogoslužjem je papež pozval zbrane vernike, naj kljub številnim težavam v življenju ne izgubijo zaupanja in ljubezni do Jezusa. Človek mora spoznati lastne omejitve in šibkosti, saj si s tem odpira vrata za Jezusovo odpuščanje. Svet stremi za napredkom, »toda le Jezusova ljubezen omogoča resnično prenovo«, je dejal papež.

Verniki v Torinu so z bučnim aplavzom pozdravili Frančiškovo izjavo, da je tudi sam »vnuk te zemlje«. Njegov oče je namreč leta 1929 s starši iz piemontskega mesta Asti odpotoval v Argentino. Papež je med opoldansko molitvijo ganjeno navedel besede iz pesmi torinskega pesnika Nina Coste (1886-1945), ki je v tamkajšnjem narečju postavil jezikovni spomenik piemontskim izseljencem.

Molitvi angelovega češčenja je sledilo srečanje z zaporniki, preseljenci in brezdomci, ki so se papežu pridružili pri obedu v škofijskem dvorcu.

Vir: Kathpress
Foto: VR / CTV

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh