Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je razglasil tri nove svetnike

Objava: 24. 10. 2011 / 07:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je razglasil tri nove svetnike

Pustimo, da nas njihovi zgledi pritegnejo, je v mašnem nagovoru vse vernike pozval sveti oče.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo slovesno sveto mašo razglasil tri nove svetnike, in sicer dva Italijana ter Mehičanko. Kot poroča Radio vatikan, so se med bogoslužjem na Trgu sv. Petra v Vatikanu občestvu svetnikov pridružili nekdanji parmski nadškof Guido Maria Conforti (1865-1931), ustanovitelj Družbe sv. Frančiška Ksaverija za zunanje misijone; duhovnik Luigi Guanella (1842-1915), ustanovitelj Kongregacije služabnikov ljubezni in Ustanove hčera svete Marije Božje previdnosti; ter redovnica Bonifacia Rodriguez de Castro (1837-1905), ustanoviteljica Kongregacije služabnic sv. Jožefa. Slovesnosti na hladen, vendar s soncem obsijan jesenski dan se je udeležilo več deset tisoč vernikov.

V svojem nagovoru je Benedikt XVI. človekoljubno udejstvovanje vseh treh novih svetnikov izpostavil kot vzor za celotno Cerkev. Po besedah svetega očeta je namreč ljubezen do bližnjega prav tako pomembna kot ljubezen do Boga. Škof Conforti je po težkem obdobju svoje življenje popolnoma posvetil službi evangelizacije in nam je lahko zgled, kako se z zaupanjem prepustiti v Gospodove roke. Sveti oče je dejal, da je ta notranja drža vodila celotno njegovo življenje in poslanstvo. Bil je odločen, da bo sledil Božji volji. Globoko je občutil nujnost oznanjevanja Njegove ljubezni tistim, ki še niso slišali za veselo novico. Z vsemi svojimi močmi se je predajal služenju ljudem, ki so mu bili zaupani, še posebej tistim, ki so se oddaljili od Gospodovih poti. Kljub težkim življenjskim preizkušnjam je vsako okoliščino sprejemal s krotkostjo in kot znamenje na poti, ki mu jo je začrtala Božja previdnost, kot del Božjega načrta.

Z Guanello je Bog Cerkvi podaril 'preroka in apostola ljubezni do bližnjega', njegovo človeško in duhovno pričevanje svetega pa je za Cerkev poseben milostni dar. Zapoved, o kateri je govorila včerajšnja Božja beseda, je namreč živel pogumno in odločno. Zahvaljujoč globoki in stalni povezanosti s Kristusom je postal tolažba in podpora najbolj ubogim in slabotnim. Božja ljubezen je v njem razvnemala željo po dobrem za vse ljudi. Sveti Luigi Guanella nam razkriva, kako se v podarjanju sebe drugim nič ne izgubi, ampak se prav s tem v polnosti uresniči naša prava sreča. Uči nas rasti v prijateljstvu z Gospodom, da bi človeška družba tako vse bolj postajala družina Božjih otrok.

Bonifacia Rodriguez pa je lep primer, kako lahko kljub nasprotovanjem brez strahu oznanjamo krščanstvo in na vsakem kraju branimo krščansko sporočilo. Podarja nam zgled življenja v ljubezni preko vsakodnevnega dela, s svojim pogumnim oznanjevanjem krščanstva pa je svetu podarila veliko znamenje upanja.

Ob zaključku slovesnosti je papež dejal, kako je za Cerkev vedno velik praznik, kadar se ljudje po krepostnem življenju pridružijo občestvu svetnikov. Svetost namreč po besedah Benedikta XVI. ne pomeni izločenosti, pač pa vključitev, in je za vse nas povabilo, da odrešujoči Kristusovi ljubezni namenimo prostor tudi v svojem življenju.

Včerajšnja sveta maša na Trgu sv. Petra se je zaključila z Angelovim ačeščenjem, molitvijo, ki jo papež vsako nedeljo moli skupaj z verniki. V kratkem nagovoru je sveti oče pozdravil vse romarje, ki so se zbrali ob razglasitvi treh novih svetnikov, v molitev je priporočil bližajoči se Dan premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost na svetu, ki bo potekal prihodnji četrtek v Assisiju, ter navsezadnje vsem vernikom podelil svoj apostolski blagoslov.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/72A25BC822F62F1DC125793000522797?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh