Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je sprejel armenskega predsednika

Objava: 13. 12. 2011 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je sprejel armenskega predsednika

Tema pogovora so bili med drugim tudi množični poboji, Sarkissian se je s svetim očetom sestal prvič.

Papež Benedikt XVI. se je včeraj sestal z armenskim predsednikom Sergem Sarkissianom. Kot so sporočili iz Vatikana, je sveti oče Sarkissiana sprejel v zasebno avdienco v Apostolski palači. Sogovornika sta v pogovoru z zadovoljstvom izpostavila dobre odnose med Svetim sedežem in Republiko Armenijo, petinštiridesetminutno srečanje pa je po navedbah iz Vatikana potekalo v 'prisrčnem ozračju'.

Benedikt XVI. in predsednik Sarkissian sta izmenjala mnenji o vlogi armenske apostolske Cerkve in katoliške Cerkve v armenski družbi ter o njunem prispevku za skupno dobro, poudarila pa sta tudi pomen krščanske dediščine za deželo. Šlo je za prvo srečanje sedanjega armenskega predsednika, ki je na svojem položaju od februarja 2008, s svetim očetom.

Predsednik Sarkissian je Benediktu XVI. podaril kip, dve ženski figuri, ki skrivata nek dokument. Upodobitev izhaja iz obdobja množičnih pomorov, ki so jih med leti 1915 in 1917 nad Armenci izvajali Turki. Ob razlagi darila je papež po navedbah prisotnih časnikarjev zgodbo označil kot 'izredno ganljivo'.

Po srečanju s papežem se je armenski predsednik sestal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiem Bertonejem in z namestnikom vatikanskega zunanjega ministra Ettorejem Balestrerom. Sarkissiana je spremljal armenski zunanji minister Edward Nalbadian.

Rimsko-katoliška skupnost v Armeniji je s 120.000 člani le skromna manjšina. Večina izmed okoli 3,2 milijona prebivalcev dežele na južnem Kavkazu pripada armenski apostolski Cerkvi, ki po svetu šteje sedem milijonov vernikov. Med Armenijo in Svetim sedežem so bili leta 1992 vzpostavljeni polni diplomatski odnosi.

Sarkissian je že nekaj tednov po izvolitvi za predsednika papeža Benedikta XVI. povabil na uradni obisk v Armenijo. Svetemu očetu je vabilo izročil poglavar armenske apostolske Cerkve, katolikos patriarh Karekin II., ko je bil na obisku v Vatikanu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh