Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je z verniki molil za uspeh assiškega mirovnega srečanja

Objava: 27. 10. 2011 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je z verniki molil za uspeh assiškega mirovnega srečanja

'Kdor je na poti k Bogu, ne more drugače, kot prinašati mir, kdor gradi mir, pa ne more drugače, kot približevati se Bogu,' je med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem dejal papež Benedikt XVI.

S slovesnim bogoslužjem v Vatikanu se je papež Benedikt XVI. včeraj pripravljal na današnje mirovno srečanje v Assisiju. Splošno avdienco s katehezo je tako nadomestilo bogoslužje z molitvijo za uspeh srečanja v Assisiju, med katerim je papež tudi pridigal in kot je dejal, je molitev najdragocenejši prispevek, s katerim kristjani lahko pripomorejo k dobremu. 'Kdor je na poti k Bogu, ne more drugače, kot prinašati mir, kdor gradi mir, pa ne more drugače, kot približevati se Bogu,' je med bogoslužjem v dvorani Pavla VI. dejal sveti oče in pozval, da moramo v svetu, ki je še vedno razkosan zaradi sovraštva, sporov, egoizma in vojn, kristjani še prav posebej moliti za mir in dialog med pripadniki različnih verstev.

Petindvajset let po zgodovinskem mirovnem srečanju v Assisiju se danes v rojstnem kraju sv. Frančiška na vabilo papeža Benedikta XVI. ponovno zbirajo predstavniki vseh večjih svetovnih religij na dnevu premišljevanja, dialoga in molitve za mir in pravičnost v svetu'.

Namesto mržnje naj vlada odpuščanje, namesto trenj in napetosti sprava, namesto sovraštva ljubezen in namesto nasilja blagost, je poudaril papež med včerajšnjim bogoslužjem. Na svetu bi moral vladati mir, kristjani pa nikoli ne bi smeli pasti v skušnjavo, da postanejo 'volkovi med volkovi', temveč bi morali ljubezen do bližnjega širiti tudi med svojimi sovražniki.

Kot je pojasnil sveti oče, želi z letošnjim mirovnim srečanjem v Assisiju skupaj s pripadniki drugih verstev in z nevernimi, ki iščejo resnico, slovesno obnoviti prizadevanja za resnično dobroto med ljudmi in izgradnjo miru.

Ob začetku slovesnega bogoslužja je kardinalvikar rimske škofije, Agostino Vallini, poudaril, da z Božjim imenom nikoli ne smemo upravičiti vojn in nasilja. Bog naj nam služi kot vir prizadevanj za spoštovanje med ljudmi, saj je potreba po miru in pravičnosti prisotna v slehernem človeku.

Včerajšnje slovesno bogoslužje so v Vatikanu pripravili v sodelovanju z rimsko škofijo, prenašali pa so ga tudi vernikom, zbranim v baziliki sv. Petra. Slovesnosti v dvorani Pavla VI. so se že udeležili številni cerkveni in verski voditelji, ki papeža danes spremljajo na poti v Assisi.

Ob koncu včerajšnjega molitvenega bogoslužja je Benedikt XVI. izrazil tudi svoje obžalovanje zaradi številnih žrtev potresa, ki je minulo nedeljo prizadel Turčijo. Življenje je po do sedaj znanih podatkih izgubilo okoli 460 ljudi, veliko jih še pogrešajo. Papež je vernike pozval, naj se mu pridružijo v molitvi za umrle in vse preizkušane osebe.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh