Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: kako razločiti med glasovi Dobrega pastirja in hudiča

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 05. 2020 / 05:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2020 / 07:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: kako razločiti med glasovi Dobrega pastirja in hudiča

Papež: kako razločiti med glasovi Dobrega pastirja in hudiča

Sveti oče med opoldansko molitvijo povabil k molitvi za duhovne poklice.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je opoldansko molitev Raduj se, Kraljica nebeška na včerajšnjo nedeljo Dobrega pastirja znova molil v knjižnici apostolske palače v Vatikanu. V nagovoru je izhajal iz evangeljskega besedila, ki pravi, da poleg pastirjevega glasu obstajajo tudi drugi glasovi, ki pa jim ni priporočljivo slediti, saj »tujci, tatovi in roparji ovcam želijo le zlo«.

Ti različni glasovi odmevajo v naši notranjosti, je pojasnil sveti oče. Je glas Boga, ki ljubeznivo nagovarja našo vest, je pa tudi skušnjavčev glas, ki nas zapeljuje v zlo. Kako naj prepoznamo glas Dobrega pastirja in tistega od tatu, kako naj razločimo Božje navdihe od hudičevih napeljevanj? Papež zatrjuje, da se lahko naučimo razločevati ta dva glasova, saj govorita dve različni govorici in imata nasprotna načina, kako trkata na naše srce. To sta dve različni govorici in kakor znamo razločevati en jezik od drugega, lahko razločujemo tudi Božji glas od glasu hudiča.

Bog se nikoli ne vsiljuje

Božji glas nikoli ne sili. Bog se ponuja, vendar se nikoli ne vsiljuje, zloben glas pa zapeljuje, napada, sili, prebuja zavajajoče prevare in vabljiva, vendar bežna čustva. Na začetku nam laska, daje nam verjeti, da smo vsemogočni, nato pa nas pusti z notranjo praznino in nas obtožuje, da smo ničvredni. Božji glas nas z veliko potrpežljivostjo popravlja in nas vedno opogumlja, tolaži in vedno hrani upanje; Božji glas je glas, ki ima obzorje, medtem ko nas glas hudiča pripelje do zidu in nas privede v kot.

Druga razlika je v tem, da nas sovražnikov glas odvrača od sedanjosti in želi, da se osredinjamo na strahove v prihodnosti ali žalosti iz preteklosti. Sovražnik ne mara sedanjosti. Poskuša povečati zagrenjenost in spomin na vse pretrpljene krivice. Božji glas pa nagovarja sedanjost, saj nam prigovarja, da sedaj lahko delamo dobro, izkazujemo ustvarjalnost ljubezni, se odpovemo objokovanju in očitkom, ki naše srce držijo v ujetništvu. Božji glas nas poživlja, nas pelje naprej in govori v sedanjosti.

Bog nas vabi, naj bomo jasni in zaupljivi do Njega in do drugih

Ta dva glasova v nas prebujata različna si vprašanja: tisto, ki prihaja od Boga, sprašuje, kaj je zame dobro, skušnjavec pa vztraja pri vprašanju, kaj naj še storim. Glas hudega se torej vrti okoli lastnega »jaza«, okoli lastnih nagonov in potreb, okoli vsega in takoj. Božji glas pa nikoli ne obljublja veselja za nizko ceno, temveč nas vabi, naj gremo onkraj svojega jaza, da bi našli resnično dobro in mir. Papež je zatrdil, da zlo nikoli ne daje miru; najprej povzroča besnenje, nato pa pusti zagrenjenost.

Božji glas in skušnjavčev glas nagovarjata v drugačnih si »okoljih«. Sovražnik ima raje temačnost, lažnost in opravljanje, Gospod pa ima rad beli dan, resnico in iskreno preglednost. Sovražnik nam naroča, naj se zapremo vase in ne zaupamo nikomur, saj nas tako in tako nihče ne posluša, dobro pa nas nasprotno vabi, naj se odpremo, naj bomo jasni in zaupljivi do Boga in do drugih.

Po opoldanski molitvi je papež spomnil na svetovni dan molitve za duhovne poklice in povabil, naj se 14. maja pridružimo molitvi za človeštvo, ki jo je predlagal Visoki odbor za človeško bratstvo.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh