Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in kardinali: dvodnevni posvet v Vatikanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 08. 2022 / 16:40
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 18:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež in kardinali: dvodnevni posvet v Vatikanu
Srečanja z odprtim in živahnim dialogom se udeležuje veliko število kardinalov. FOTO: Vatican Media

Papež in kardinali: dvodnevni posvet v Vatikanu

V Vatikanu 29. in 30. avgusta zaseda kardinalski zbor, ki se s papežem Frančiškom posvetuje o novi apostolski konstituciji Praedicate Evangelium.

Člani kardinalskega zbora, vključno z novoimenovanimi kardinali, zasedajo po jezikovnih skupinah, na katerih obravnavajo različne vidike novega dokumenta o rimski kuriji, ob koncu posvetov pa se zberejo k skupni razpravi v dvorani. Kot poroča Radio Vatikan, je svojo navzočnost potrdilo 197 udeležencev, med katerimi so kardinali, patriarhi vzhodnih Cerkva in predstojniki na državnem tajništvu, srečanje pa se bo sklenilo jutri, v torek, s slovesnim bogoslužjem, ki ga bo z začetkom ob 17.30 v vatikanski baziliki obhajal papež Frančišek.

Po besedah italijanskega kardinala Enrica Ferocija je današnje srečanje minilo v zelo bratskem vzdušju.

Prvi dan dvodnevnega srečanja so se udeleženci osredinili na pomen občestva v Cerkvi in misijonarsko poslanstvo pričevanja o Božji ljubezni do vseh. Italijanski kardinal Enrico Feroci, ki vodi župnijo Santa Maria del Divino Amore (Naša Gospa Božje ljubezni) v Castel di Leva, je za spletni portal Vatican News povedal, da je današnje srečanje minilo v zelo bratskem vzdušju.

FOTO: Vatican Media

Po uvodni molitvi je papež Frančišek v kratkem uvodu vse zbrane povabil k sodelovanju in jih spodbudil, naj ponudijo svoj prispevek k razpravam o novi apostolski konstituciji. Kardinali so se nato razdelili v različne jezikovne skupine, po razpravi pa so se znova srečali vsi skupaj in izmenjali svoja razmišljanja. Po besedah kardinala Ferocija so kardinali obravnavali dve glavni temi: temo o občestvu, o pričevanju o medsebojni ljubezni med kristjani; nato pa vprašanje o težavah današnje družbe, da bi bila odprta za evangeljsko sporočilo, in o načinih za premagovanje teh izzivov.

Kardinalski zbor sicer šteje 226 članov, 29 se jih tokratnega srečanja ni udeležilo.

Kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za zadeve svetnikov, je za Vatican News poudaril veliko udeležbo kardinalov na srečanju z odprtim in živahnim dialogom, predvsem o misijonarski razsežnosti, ki jo poudarja nova apostolska konstitucija, ter o potrebi po tem, da se osredinjamo na oznanjevanje največje zapovedi, da se moramo ljubiti med seboj.

FOTO: Vatican Media

Priložnost za kardinale, da se bolje spoznajo

Dvodnevno srečanje kardinalov vesoljne Cerkve je tudi priložnost, da se člani kardinalskega zbora med seboj bolje spoznajo. Kardinalski zbor sicer šteje 226 članov, 29 se jih torej tokratnega srečanja ni udeležilo. Dogodek pa najverjetneje predstavlja papeževo največje in najbolj obiskano srečanje s kardinalskim zborom: v skoraj desetih letih njegovega pontifikata takšnega srečanja še ni bilo, tako množično udeležbo pa so zabeležili le pred osmimi leti, ko je Frančišek sklical sinodo o družini (2014-15) in nanjo povabil okoli 180 škofov in kardinalov.

FOTO: Vatican Media

Glasovi novih kardinalov

Novoimenovani kardinal Arthur Roche, prefekt dikasterija za bogoslužje, je poudaril, da je treba premisliti o številnih vprašanjih: o sodelovanju med kurijo in škofijami, navzočnosti laikov v odgovornih vlogah, »misijonarskem delovanju« in »spreobrnjenju Cerkve«.

Lahko bi rekli, da smo Cerkev na romanju.

Predvsem slednja »sta zelo pomembna dejavnika«, je dejal angleški kardinal: »Praedicate Evangelium ni zgolj besedilo za reformo kurije, ampak se tiče tudi odnosa med vsemi škofovskimi konferencami in Svetim sedežem. Poslanstvo in spreobrnjenje vključujeta vse v skorajda sinodalni proces. Lahko bi rekli, da smo Cerkev na romanju.«

FOTO: Vatican Media

Dve novi kanonizaciji

Že na sobotnem konzistoriju je papež dokončno potrdil tudi kanonizacijo dveh redovnikov, ki sta zelo cenjena v Italiji in Latinski Ameriki. Na slovesnosti v baziliki sv. Petra je napovedal, da bosta za svetnika razglašena italijanski škof in redovni ustanovitelj Giovanni Battista Scalabrini in argentinski misijonar Artemide Zatti. Redovne skupnosti, ki jih je ustanovil Scalabrini, so še danes dejavne na področju pastorale migrantov. Papež Frančišek sam izhaja iz italijanske družine, ki se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja izselila v Argentino.

Nalaganje
Nazaj na vrh