Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Koncilska besedila so kompas za Cerkev

Objava: 11. 10. 2012 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: Koncilska besedila so kompas za Cerkev

V nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco je Benedikt XVI. svetoval, naj se nas ne dotaknejo različni komentarji o drugem vatikanskem cerkvenem zboru; prvikrat tudi pozdrav arabskim kristjanom v njihovem jeziku.

Besedila drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965) po besedah papeža Benedikta XVI. še danes predstavljajo kompas za Cerkev. Omogočajo ji, da tako v viharnih kot v mirnih časih mirno pluje proti cilju, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Obenem je vsem vernikom svetoval, naj se jih ne dotaknejo številni komentarji o zgodovinskem zasedanju škofov, pač pa naj se vsak posameznik loti samostojnega branja koncilskih besedil. Koncilska besedila je potrebno 'osvoboditi pred množico objav, ki jih pogosto zamegljujejo, namesto da bi jih osvetlili', je dejal Benedikt XVI. Kot besedila za orientacijo je papež navedel štiri takrat sprejete konstitucije: Konstitucijo o svetem bogoslužju (Sacrosanctum Concilium), Dogmatično konstitucijo o Cerkvi (Lumen gentium), Dogmatično konstitucijo o Božjem razodetju (Dei Verbum) in Pastoralno konstitucijo o Cerkvi v sedanjem svetu (Gaudium et spes).

Benedikt XVI. je še spomnil, da se na današnji dan spominjamo petdesete obletnice odprtja tega velikega cerkvenega dogodka. Zanj je bila to 'enkratna izkušnja', je pojasnil sveti oče, ko je po navdušenih pripravah na koncil sam videl 'živahno Cerkev' s skoraj tri tisoč koncilskimi očeti. Dobro se spominja časa, ko mu je, mlademu bonskemu profesorju osnovnega bogoslovja, kölnski nadškof Josef Frings omogočil udeležbo na koncilu.

Odprtje drugega vatikanskega cerkvenega zbora je zbujalo občutke 'veselja in upanja', je dejal papež in izrazil željo, da bi enaki občutki prevevali tudi današnje vernike, ko v teh dneh na televizijskih ekranih spremljajo zgodovinske posnetke.

Prvič pa je Benedikt XVI. med splošno avdienco vernike nagovoril tudi v arabskem jeziku. »Papež moli za vse arabsko govoreče vernike. Naj vas Bog vse blagoslovi«, je včeraj dejal na Trgu sv. Petra.

Pred tem je prelat v arabščini prebral povzetek papeževe kateheze o koncilu. Z uvedbo uporabe arabskega jezika na splošnih avdiencah želi Benedikt XVI. po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija izkazati svoje zanimanje in podporo kristjanom na Bližnjem Vzhodu.

V nemškem jeziku je papež opozoril tudi na 'leto vere', ki ga pričenjamo danes, trajalo pa bo do 24. novembra prihodnje leto. Leto vere naj bi storilo to, kar sta želela Bog in drugi vatikanski cerkveni zbor: v veri se poučiti in vero živeti, je pojasnil Benedikt XVI. Na ta način bomo dosegli 'prenovo sveta'.

Papež Janez XXIII. je škofovsko zasedanje sklical zato, ker se je krščanstvo 'utrudilo' in je po 'jeziku in obliki sodeč na videz sodilo v preteklost'. Z geslom 'Aggiornamento' (ponovno obelodaniti) veri ni želel dati 'zgolj novega premaza', pač pa si je želel odkritje lastne notranje sodobnosti vere. Njegov predhodnik je želel, da bi vera ponovno postala vidna in 'da bi oblikovala svet in človeka današnjega dne', je dejal Benedikt XVI.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh