Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: ločevanje migrantskih družin v ZDA je »kruto«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 10. 2020 / 07:22
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2020 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: ločevanje migrantskih družin v ZDA je »kruto«

Na stotine otrok, ločenih od staršev na meji z Mehiko, je ostalo brez bližnjih sorodnikov.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je ostro obsodil ločevanje nezakonito priseljenih migrantskih družin, ki so ga pred tremi leti izvajali v Združenih državah Amerike. »To je kruto, in ločevanje staršev in otrok je v nasprotju z vsemi naravnimi pravicami,« je papež po navedbah medijev izjavil v novem dokumentarnem filmu Francesco, ki je minuli teden pritegnil pozornost mednarodne javnosti zaradi Frančiškovih (domnevnih) izjav o istospolnih partnerstvih. Papež o ločevanju migrantskih družin v filmu še pove: »Kristjan tega ne more storiti. To je krutost najvišje oblike.«

Obmejni organi v ZDA so leta 2017 v okviru tajnega pilotskega programa začeli ločevati otroke od staršev, ki so s svojimi družinami pribežali na mehiško-ameriško mejo. Trumpova vlada je aprila 2018 uradno začela izvajati politiko ničelne strpnosti, kar je privedlo do tega, da je bilo od tistega trenutka naprej v manj kot mesecu dni več kot 2.700 otrok ločenih od svojih staršev.

Pred dnevi je v javnost prišel podatek, da staršev 545 begunskih otrok, ki jih je ameriška vlada ločila od njihovih družin, še vedno niso našli. Številko je predstavila ameriška nevladna organizacija, ki se bori za človekove pravice, »American Civil Liberties Union« (ACLU), katere predstavniki so povedali, da je dogajanje v ZDA grozljivo. Mnogi izmed otrok, ki so bili ločeni od staršev, so bili takrat še dojenčki, in številni so tako »večji del svojega življenja doslej preživeli brez staršev ali bližnjih sorodnikov«.

Kritika tudi s strani Cerkve v ZDA

Med izvajanjem pilotskega programa je vlada starše po ločitvi od njihovih otrok poslala v Srednjo Ameriko, ne da bi dokumentirala njihovo začasno bivališče. Otroke so namestili pri rejniških družinah, peščica se jih je lahko zatekla k daljnjim sorodnikom. Po navedbah ACLU še danes ne morejo ugotoviti, kje natančno se zadržuje 360 izmed prizadetih otrok.

Po silovitih protestih v ZDA in onkraj meje je vlada šest tednov po začetku izvajanja programa svoje početje prekinila. Sodišče je odločilo, da je treba ločene družine znova združiti. Tudi Cerkev v ZDA je takrat ostro kritizirala delovanje ameriške vlade. Nadškof v Newarku, kardinal Joseph Tobin, je na protestih izjavil, da solidarno podpira prizadete družine in odločno obsoja ravnanje z njihovimi otroki, ki so z ločitvijo od staršev doživeli resničen čustveni pretres.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh