Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: marksiste in kristjane povezuje prizadevanje za boljšo prihodnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 01. 2024 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2024 / 19:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: marksiste in kristjane povezuje prizadevanje za boljšo prihodnost
Papež je sprejel predstavnike platforme za dialog »Dialop«, namenjene dialogu med kristjani in socialisti ali marksisti. FOTO: Vatican Media

Papež: marksiste in kristjane povezuje prizadevanje za boljšo prihodnost

Papež Frančišek je ta teden v avdienco sprejel marksistično-krščansko skupino za dialog »Dialop« in njene člane spodbudil k sodelovanju v boju proti korupciji in zlorabi oblasti ter za prikrajšane.

Kristjani ter socialisti, marksisti in komunisti bi morali graditi »boljšo, bratsko prihodnost« za svet, ki so ga razdelile vojne in polarizacija, je po navedbah spletnega portala Vatican News na zasebni avdienci v Vatikanu izjavil sveti oče. Pomembno je, da premagamo »toge pristope, ki ločujejo«, k reševanju sporov pristopamo »z odprtim srcem« in prisluhnemo drug drugemu ter nikogar ne izključujemo na politični, družbeni in verski ravni.

»Ne dovolite, da bi politične zakone narekovali finance in tržni mehanizmi,« je papež pozval svoje goste. Sodelujoči v pobudi za dialog naj »ne nehajo sanjati o boljšem svetu«, v katerem ljudje podpirajo ideale, kot so svoboda, enakost, dostojanstvo in bratstvo, saj so ti »odsev Božjih sanj« za človeštvo. Papež je zbranim zaželel »pogum, da bi izstopili iz okvirjev, in odprtost dialoga za nove poti«.

Pozornost do ubogih

Poleg tega je pomembno, da se v celoti posvetimo šibkim in najranljivejšim – »ubogim, brezposelnim, brezdomcem, migrantom, izkoriščanim in vsem tistim, ki jih kultura odmetavanja spreminja v odpadke«. Ravnanje z njimi je »merilo civilizacije«, tudi zato, ker so velike diktature, kot je nacionalsocializem, zavračale in celo ubijale prav te skupine, je spomnil Frančišek.

Solidarnost je po papeževih besedah moralna krepost in tudi »zahteva po pravičnosti«.

Papež je posebej omenil solidarnost, ki je po njegovih besedah moralna krepost in tudi »zahteva po pravičnosti«. Da bi to dosegli, moramo odpraviti »izkrivljanja in prečistiti namene nepravičnih sistemov, tudi z radikalnimi spremembami perspektive pri razdeljevanju izzivov in virov med ljudmi in narodi«. Vsakdo, ki se angažira na tem področju in svojo ustvarjalnost postavi v službo družbe, da bi ta postala bolj »človeška in bratska«, je po Frančiškovih besedah »socialni pesnik«.

Marksistične ideje in družbeni nauk Cerkve

Platforma za dialog »Dialop« je namenjena dialogu med kristjani in socialisti ali marksisti. Člani si skupaj z izobraževalnimi ustanovami prizadevajo za »povezovalno družbeno etiko in celostno okoljevarstvo«, ki združuje marksistične ideje in družbeni nauk Cerkve. Začetna iskra za to je prišla leta 2014, ko se je papež Frančišek srečal s prihodnjim grškim predsednikom vlade Aleksisom Ciprasom ter Avstrijcema Walterjem Baierjem - nekdanjim vodjo avstrijske komunistične partije, ki zdaj vodi Stranko evropske levice - in Franzem Kronreifom iz gibanja Fokolarov.

Med petnajstimi udeleženci avdience s papežem Frančiškom je bilo sedem predstavnikov politične levice in osem predstavnikov Katoliške cerkve.

Med zasebno avdienco je platforma papežu predstavila svoje dejavnosti v zadnjih desetih letih, od katerih je nekatere podprl tudi vatikanski Dikasterij za kulturo in vzgojo. To je »čudovit program«, je člane platforme pohvalil Frančišek. Med petnajstimi udeleženci je bilo sedem predstavnikov politične levice in osem predstavnikov Katoliške cerkve.

Papež »gotovo ni komunist«

Walter Baier, vodja Evropske levice, je po srečanju povedal, da je papežev nagovor spodbudil razpravo o prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter o solidarnosti z migranti. Papež je bil »zelo spontan in dobro razpoložen«, na koncu pa so vsi udeleženci avdience »prostor zapustili navdušeni in tudi zelo ganjeni«.

Vodja Evropske levice »žal ne bo mogel izpolniti papeževe prošnje ob slovesu, naj njegovi gostje molijo zanj«.

Baier je za avstrijsko agencijo Kathpress spregovoril o »zelo posebnem odnosu«, ki ga ima s papežem Frančiškom: »Ne gre le za to, da občudujem njegov nauk, navdušen sem tudi nad njim kot človekom in osebnostjo, zato ima posebno mesto v mojem srcu.« Voditelja Katoliške cerkve »gotovo ne bi označil za komunista«, čeprav se z njim v marsičem strinja: recimo v njegovi analizi, »da so tržni mehanizmi in prevlada finančnih trgov v naših družbah ustvarila neznosne življenjske razmere za večino človeštva«. Čeprav ne bo mogel izpolniti papeževe prošnje ob slovesu, naj njegovi gostje molijo zanj, je Baier papeževo željo »prevedel v spominjanje in dobre želje« in to bo, kot je zaupal v pogovoru za medije, z veseljem storil.

Nalaganje
Nazaj na vrh