Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med anglikanci priznan kot »oče Cerkve na Zahodu«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 08. 2022 / 08:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 10:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med anglikanci priznan kot »oče Cerkve na Zahodu«
Papež Frančišek in anglikanski primas Welby. FOTO: Vatican Media

Papež med anglikanci priznan kot »oče Cerkve na Zahodu«

Anglikanski škofje so včeraj sklenili tradicionalno srečanje, ki ga od leta 1867 prirejajo vsakih deset let, t.i. Lambethsko konferenco.

Lambethska konferenca je ključni trenutek za razprave o Cerkvi, svetovnih vprašanjih in globalnem poslanstvu anglikanske skupnosti v prihodnjem desetletju. Govorniki so povabljeni z vsega sveta. Srečanje ima tudi ekumenski značaj in se ga redno udeležujejo predstavniki drugih krščanskih Cerkva. V imenu Vatikana sta na srečanju letos sodelovala kardinala Luis Antonio Tagle in Kurt Koch.

Cerkev mora bolje razviti svojo »kulturno inteligenco«

Kardinal Tagle je na temo srečanja z naslovom »Božja Cerkev za Božji svet – ob skupni hoji, poslušanju in pričevanju« predstavil svoje predavanje z naslovom »Cerkev Prvega Petrovega pisma za desetletje, ki je pred nami«. Kot poroča spletni portal Vatican News, je nagovor začel z mislijo, kako bi bilo, če bi bilo Prvo Petrovo pismo naslovljeno na nas, na Cerkev in svet, kakršna poznamo danes. Pismo spodbuja kristjane, naj kljub nevarnosti preganjanja in trpljenja ostanejo zvesti v svojih prepričanjih in ravnanju ter naj bodo enotni, ljubeči, sočutni in ponižni.

Za skupno hojo in predvsem skupno življenje je potrebna ponižnost.

Kardinal Tagle sanja o tej stvarnosti, o domu današnje Cerkve, združene kot ena človeška družina in skupaj s stvarstvom, ter spodbuja vse, naj sanjajo skupaj, da bi Gospodu dovolili ustvariti ta dom za celotno Cerkev. V nagovoru je opozoril, da je Prvo Petrovo pismo naslovljeno na kristjane v diaspori, ki so se počutili kot tujci ali izgnanci, in se vprašal, ali lahko to stvarnost občutimo tudi danes, ko se pomikamo proti prihodnji domovini, še posebej zato, ker smo pogosto tako ustaljeni v svojih načinih bivanja in delovanja, medtem ko smo poklicani biti Cerkev, ki gre naprej in seže k drugim, Cerkev, ki je s svojimi srečanji duhovni dom z ljudmi različnih okolij in kultur.

Za skupno hojo in predvsem skupno življenje je po kardinalovih besedah potrebna ponižnost, naša raznolikost pa izvira iz kulture, iz katere izhajamo, in ne le iz osebne svobode in izbire. Zato mora Cerkev bolje razviti svojo »kulturno inteligenco«, tako da najprej premisli o svojem lastnem ozadju in se nato postavi v kožo drugih, ki izražajo svojo človeškost na podlagi lastnega kulturnega ozadja. Na ta način bomo lažje odpravili vse sledi kulturne večvrednosti in predsodkov, če jih odkrijemo in upravičeno priznamo. Drug od drugega se lahko veliko naučimo, če se med seboj ponižno opazujemo in se naučimo ceniti druge izkušnje in kulture, zaradi katerih smo to, kar smo.

Udeleženci Lambethske konference 2022. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek, »oče Cerkve na Zahodu«

V ekumenskih razpravah je canterburyjski nadškof Justin Welby dejal, da večina anglikancev papeža priznava kot »očeta Cerkve na Zahodu«. Nadškof Welby je v svojem nagovoru dejal, poroča spletni portal CNA, da »ni ponosen« na stopnjo napredka, ki je bil v zadnjih letih dosežen pri spodbujanju krščanske edinosti, kljub temu pa papež uživa ugled med pripadniki Anglikanske cerkve.

Kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za pospeševanje edinosti med kristjani, je na konferenci poudaril nujnost ekumenskega dialoga, in trenutno stanje razdeljenosti v Cerkvi označil kot »izredno stanje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh