Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: zavezništvo med generacijami je nepogrešljivo [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 03. 2022 / 12:19
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2022 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: zavezništvo med generacijami je nepogrešljivo [VIDEO]
Papež se je v današnji katehezi osredinil na dolgo življenje kot »znamenje in priložnost«. FOTO: Vatican Media/zajem zaslona

Papež med avdienco: zavezništvo med generacijami je nepogrešljivo [VIDEO]

Papež Frančišek je med sredinimi splošnimi avdiencami začel novo vrsto katehez o starosti, v današnjem drugem razmišljanju pa se je osredinil na dolgo življenje kot »znamenje in priložnost«.


Izjemno dolga življenja starozaveznih očetov – ki naj bi po pripovedi v Svetem pismu živeli še stoletja po tem, ko so spočeli svoje otroke – imajo »globok simbolni pomen«, je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu dejal sveti oče.

V najzgodnejših trenutkih v človeški zgodovini je počasi rasla tudi duhovna kakovost človeka.

V svojem drugem premišljevanju v novi vrsti katehez o starosti je papež dejal, da so najzgodnejši trenutki v človeški zgodovini zahtevali »počasno in dolgotrajno iniciacijo«, saj so ljudje ustvarjeni po Božji podobi, kljub temu pa imajo krhkost smrtnosti. Potreben je bil čas, da so ljudje »razvozlali izkušnje in se soočili z življenjskimi ugankami«. V istem obdobju je po papeževih besedah »počasi rasla tudi duhovna kakovost človeka«.

Vsaka generacija postavlja vprašanja o smislu življenja

Papež je opozoril, da ima vsaka generacija svoja vprašanja o smislu življenja, saj se odziva na nove razmere lastnega obstoja. V našem času so po njegovih besedah izkušnje minljive, bolj površne in manj hranljive. Ostareli, tako Frančišek, nam lahko pomagajo izkušati počasnejši ritem življenja – in če so generacije ločene, je ta življenjski ritem zaprt za vse.

Prekrivanje generacij bi pomenilo vir energije za resnično viden in živ humanizem.

Papež je pojasnil, da je s tem razlogom oznanil svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga od lanskega leta naprej vsakokrat obhajamo na četrto nedeljo v juliju, saj je ta običajno najbližja bogoslužnemu spominu sv. Ane in Joahima, Jezusovih starih staršev.

FOTO: Vatican Media/zajem zaslona

Kot je pojasnil sveti oče, si predstavlja »mesto«, kjer različne generacije, mladi in stari, bivajo blizu drug drugemu. To »prekrivanje generacij,« je dejal, »bi postalo vir energije za resnično viden in živ humanizem«.

Prekomerna naglica življenja ne naredi bolj »intenzivnega«, temveč ga zgolj uničuje.

Sodobno življenje pa je v svoji obsedenosti z naglico do ostarelih vse prepogosto sovražno nastrojeno (in žal tudi do otrok). Kljub temu, vztraja papež, prekomerna naglica življenja ne naredi bolj »intenzivnega«, temveč ga zgolj uničuje.

Odnos med mladimi in starimi pomaga povrniti upanje

Papež Frančišek je še spomnil, kako je koronaepidemija človeštvo prisilila, da se je upočasnilo, in ob tem pojasnil, kako so izkušnje starejših generacij služile kot »ovira za čustveno dehidracijo« mladih. Odnos med generacijami, med mladimi in starimi, pomaga povrniti upanje, da »ne živimo zaman«. Pomaga nam povrniti ljubezen do življenja, medtem ko nam »ritem starosti« pomaga dojeti smisel življenja, ki ga zaznamuje čas.

To nam pomaga tudi videti Božji načrt za človeštvo: ženskam in moškim, ustvarjenim po Božji podobi, ki jih je odrešil Kristus, rojen kot človek, je končno usojeno, da bodo za vedno združeni z Bogom.

Daljša življenjska doba nam ponuja priložnost, da gradimo odnos med generacijami in sprejmemo celoten smisel življenja.

Papež je ob koncu današnje splošne avdience še dejal, kako nam daljša življenjska doba ponuja priložnost, da gradimo odnos med generacijami in sprejmemo celoten smisel življenja.

Sveti oče moli, da bi nam Sveti Duh dal »pamet in moč«, da preidemo od »vzvišenosti« štoparice k »lepoti življenjskega ritma«. Pri tej »reformi«, je dejal papež Frančišek, »je zavezništvo generacij nepogrešljivo«. Papež tudi moli, da bi nam Bog pomagal »najti pravo glasbo za to harmonizacijo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh