Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan predstavil temo za letošnji svetovni dan starih staršev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 02. 2022 / 12:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.02.2022 / 12:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan predstavil temo za letošnji svetovni dan starih staršev
Papež na srečanju za mlade in njihove stare starše oktobra 2018 v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Vatikan predstavil temo za letošnji svetovni dan starih staršev

Papež Frančišek je včeraj prek družbenega omrežja Twitter predstavil temo drugega svetovnega dne starih staršev in ostarelih, katerega cilj je premisliti in ovrednotiti stare starše ter ostarele, ki jih vse prepogosto odrivamo na rob družin, civilnih in cerkvenih občestev.

Papež je na Twitterju zapisal:

»Še v starosti rodijo sadove« (Ps 92,15). To temo sem izbral za drugi svetovni dan starih staršev in ostarelih, ki ga bomo obhajali 24. julija 2022, da bi spodbudil dialog med generacijami, predvsem med starimi starši in vnuki. @LaityFamilyLife

Svetovni dan starih staršev in ostarelih

Tik pred papeževim tvitom je izbor teme v izjavi za javnost pojasnil tudi Dikasterij za laike, družino in življenje, ki organizira omenjeni tematski dan.

Svetovni dan starih staršev in ostarelih je papež Frančišek prvič oznanil pred letom dni, leta 2021.

Kot so spomnili, je papež Frančišek svetovni dan starih staršev in ostarelih prvič oznanil pred letom dni, leta 2021. Lansko leto je sveti oče med slovesnim bogoslužjem v počastitev dnevu premišljeval o treh trenutkih v evangeliju, ki vključujejo kruh: »Jezus vidi lakoto množice; Jezus deli kruh; Jezus zahteva, da se ostanki poberejo.« Te tri odlomke je povzel s tremi glagoli: videti, deliti, ohraniti, s čimer je ustoličil svetovni dan starih staršev in ostarelih, tako da jih je opisal kot »kruh, ki hrani naše življenje«. Zdaj se začenjajo priprave na drugi svetovni dan, ki ga bomo v vesoljni Cerkvi odslej vsako leto obhajali 24. julija, na bogoslužni spomin Marijinih staršev in Jezusovih starih staršev, sv. Ane in Joahima.

Tema

Dikasterij v svoji izjavi piše, da želi sveti oče s temo, ki jo je izbral za to priložnost, »poudariti, kako so stari starši in ostareli vrednota in dar tako za družbo kot za cerkvena občestva«.

»Tema je tudi povabilo k vnovičnemu premisleku in vrednotenju starih staršev in ostarelih, ki so vse prepogosto odrinjeni na rob družin, civilnih in cerkvenih občestev. Njihove življenjske in verske izkušnje lahko dejansko prispevajo k izgradnji družb, ki se zavedajo svojih korenin in so sposobne sanjati o prihodnosti na temeljih večje solidarnosti,« je še zapisano v izjavi. Obenem je letošnja tema »vabilo, da prisluhnemo modrosti let, kar je še posebej pomembno v kontekstu sinodalne poti, na katero je stopila vesoljna Cerkev«.

Letošnja tema je vabilo, da prisluhnemo modrosti let, kar je še posebej pomembno v kontekstu sinodalne poti, na katero je stopila vesoljna Cerkev.

Izjava se zaključi s poudarkom, da Dikasterij za laike, družino in življenje »vabi župnije, škofije, združenja in cerkvena občestva po vsem svetu, naj poiščejo načine za praznovanje tematskega dne v lastnem pastoralnem okvirju, in v ta namen bodo pozneje pripravili tudi nekaj ustreznih pastoralnih orodij, ki bodo na voljo sodelujočim«.

Papež in ostareli

Papež Frančišek je že večkrat izpostavil pomen zaščite in zgledovanja po starih starših in ostarelih.

Predvsem ob prvem izbruhu koronaepidemije, ko je svet začel trpeti zaradi prvih posledic nebrzdanega širjenja koronaokužb, ob tem pa so bili med najbolj prizadetimi ravno ostareli, je papež Frančišek vse mlade pozval, naj jim bodo blizu. Na predvečer svojega rojstnega dne pred dvema letoma pa je izjavil, da so »molitve starejših izjemno močne«. Starost je blagoslov, je pojasnil sveti oče in dodal, da imajo starejši »posebno vlogo v Božjem odrešenjskem načrtu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh