Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med božansko liturgijo na Slovaškem: srca obrnimo proti križu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 09. 2021 / 13:15
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2021 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med božansko liturgijo na Slovaškem: srca obrnimo proti križu
Papež Frančišek je zbrane vernike na praznik povišanja Svetega Križa pozval, naj »oči svojih src obrnejo proti križanemu Jezusu« FOTO: Vatican Media

Papež med božansko liturgijo na Slovaškem: srca obrnimo proti križu

Papež Frančišek je v sklopu apostolskega obiska na Slovaškem danes odpotoval v mesto Prešov, kjer je obhajal božansko liturgijo sv. Janeza Krizostoma.

Med bogoslužjem na ploščadi Mestne športne dvorane v Prešovu je sveti oče zbrane vernike na praznik povišanja Svetega Križa pozval, naj »oči svojih src obrnejo proti križanemu Jezusu«. Božansko liturgijo po bizantinskem obredu je obhajal grško-katoliški nadškof metropolit v Prešovu Ján Babjak, somaševali pa so številni grško- in rimskokatoliški cerkveni dostojanstveniki.

Papež Frančišek je med bogoslužjem v rokah simbolično držal škofovsko palico, ki jo je med svojim obiskom na Slovaškem na istem kraju uporabljal že njegov predhodnik Janez Pavel II.

Slovesnega bogoslužja se je po navedbah spletnega portala Vatican News udeležilo več kot 30.000 vernikov, ne le s Slovaške, pač pa s celotnega območja Karpatov. Frančišek je med bogoslužjem v rokah simbolično držal škofovsko palico, ki jo je med svojim obiskom na Slovaškem na istem kraju uporabljal že njegov predhodnik Janez Pavel II.

FOTO: Vatican Media

Papež je v nagovoru ponovil besede sv. Pavla: »Mi pa oznanjamo križanega Mesija … Božjo moč in Božjo modrost.« Križ, ki na površini morda deluje »pohujšljivo« in »nespametno«, nam razkriva »lepoto Božje ljubezni«: »Križ je bil orodje smrti, vendar je postal izvir življenja.«

Papež je pripomnil, da so besede o križu med današnjim bogoslužjem vzete iz Evangelija po Janezu, ki je bil osebno navzoč ob vznožju Križa. Apostol Janez, je poudaril papež, »vidi in pričuje«.

FOTO: Vatican Media

Videti 

Janez ob vznožju Križa vidi, kako usmrčujejo Jezusa, nedolžnega človeka: »V očeh sveta Križ predstavlja poraz.« Tudi mi, je dejal papež, lahko na Križ gledamo površinsko in ne zaznamo njegovega sporočila. Namesto tega hrepenimo po zamgoslavnem krščanstvu, izgubljamo pogled na ponižno Jezusovo ljubezen. »Krščanstvo brez Križa,« je pojasnil sveti oče, »je posvetno in nerodovitno krščanstvo.«

Krščanstvo brez Križa je posvetno in nerodovitno krščanstvo.

Janez pa je ravno v Križu videl navzočnost in delo Boga, ki se je odločil, da bo na ta način vstopil v revščino človeške zgodovine. Križ, je dejal papež, nam kaže, kako nihče ni v tako obupnem položaju, da v svojem trpljenju ne bi mogel najti Kristusa.

Po besedah papeža Frančiška se moramo naučiti, da bomo slavo Križa videli tako, da jo bomo živeli, da bomo zrli v križanega Jezusa in mu odprli svoja srca.

FOTO: Vatican Media

Pričevati 

Premišljevanje o Jezusu na Križu pa nas pripelje do pričevanja, je pojasnil sveti oče. Ko to počnemo, Jezusovo obličje odseva na našem obrazu: »Njegove poteze postanejo naše poteze, Kristusova ljubezen nas osvoji in preoblikuje.«

Papež je spomnil tudi na mučence polpretekle zgodovine, posebej tiste na Slovaškem. Njihovo pričevanje »se je rodilo iz ljubezni do Njega, o komer so dolgo premišljevali, do točke, da so Mu bili podobni celo v smrti«.

Ko premišljujemo o Jezusu na Križu, Jezusovo obličje odseva na našem obrazu.

Frančišek je zatrdil, da naše pričevanje ne sme biti posvetno ali brezbrižno. »Priča, ki v svojem srcu nosi Križ, … v nikomer ne vidi sovražnika, vsakega človeka vidi kot brata ali sestro, za katerega je Jezus daroval svoje življenje.« Edini način za pričevanje Križa je »način Gospodarja: s ponižno ljubeznijo«.

Papež je zbrane vernike povabil, naj »v srcu ohranijo« spomin na pričevanja, ki so jih sami doživeli. Spomnil jih je, da »Gospod tudi danes, v zgovorni tihoti Križa, sprašuje vsakega izmed nas: ali želiš biti moja priča?«

FOTO: Vatican Media

Zahvala gostiteljev

Grško-katoliški nadškof v Prešovu, Ján Babjak, se je ob sklepu bogoslužja zahvalil svetemu očetu za obisk in besede, ki jih je namenil tamkajšnji skupnosti. Na istem kraju, na ploščadi Mestne športne dvorane, je Janez Pavel II. slovaške in druge vernike pozdravil 2. julija 1995. Danes športno dvorano uporabljajo tudi kot center za cepljenje proti koronavirusni bolezni. Zaradi prostorskih in varnostnih razlogov so današnje bogoslužje obhajali na prostem.

Sv. Janez Krizostom FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh