Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med današnjo mašo spregovoril o Kristusovem odrešenjskem darovanju na križu

Objava: 20. 09. 2010 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež med današnjo mašo spregovoril o Kristusovem odrešenjskem darovanju na križu

Tudi med mašnim nagovorom je izrazil sram in ponižanje ob zlorabah s strani cerkvenih predstavnikov.

Papež Benedikt XVI. je sveto mašo, ki je bila osrednji dogodek današnjega dne, daroval v westminstrski katedrali. Mogočna katedrala, posvečena Jezusovi predragoceni krvi, sprejme okrog tisoč petsto vernikov, nekaj tisoč mladih pa je evharistično daritev preko monitorjev spremljalo pred cerkvijo, poročajo pri vatikanskem radiu. Sveti oče je pridigo posvetil razmišljanju o Kristusovem odrešenjskem darovanju na križu, ki se nadaljuje v evharistiji. Posebej pa je izrazil svojo globoko bolečino ob trpljenju nedolžnih žrtev, ki so bile zlorabljene s strani duhovnikov, izrazil sram in ponižanje ob teh zločinih ter pozval k darovanju trpljenja za ozdravljenje žrtev ter očiščenje Cerkve.

Resničnost evharističnega darovanja je bila vedno v središču katoliške vere, je dejal papež. Evharistično darovanje Kristusove krvi in telesa vključuje skrivnost Gospodovega trpljenja, ki ga Cerkev v vsaki dobi nadaljuje po članih njegovega skrivnostnega Telesa. Papež je spomnil, da Kristus, naš večni veliki duhovnik, vsakodnevno združuje naše žrtve, trpljenje, potrebe, upanja in želje z večnimi zaslugami svojega žrtvovanja.

V življenju Cerkve, v njenih preizkušnjah in trpljenju, je Kristus še vedno v agoniji, vse do konca sveta, je poudaril sveti oče in pri tem spomnil na mnoge mučence, ki so pili iz Kristusovega keliha, in katerih prelita kri, združena z njegovo žrtvijo, daje Cerkvi novo življenje. Papež je prav tako spomnil na kristjane, ki zaradi svoje vere tudi danes po vsem svetu trpijo diskriminacijo in preganjanja. Posebej pa je izpostavil trpljenje kristjanov, ki svoje trpljenje vsakodnevno združujejo z Gospodovim za posvetitev Cerkve in zveličanje sveta. Papež je namenil besede vsem tistim, ki so bili duhovno povezani z evharistično daritvijo v westminstrski katedrali, predvsem bolnikom, ostarelim, invalidom in tistim, ki trpijo duševno in duhovno. Pri tem je sveti oče izrazil svojo bolečino ob trpljenju s strani duhovnikov zlorabljenih otrok, priznal sram in ponižanje ter pozval k skrbi za žrtve in solidarnosti do duhovnikov.

Benedikt XVI. je v pridigi še izpostavil pomembno vlogo vernikov laikov, ki lahko nadaljujejo poslanstvo Cerkve in si prizadevajo za širjenje božjega kraljestva v svetu. Poudaril je, da Cerkev in družba potrebujeta pričevalce o lepoti svetosti, bogastvu resnice, radosti in svobodi, ki izhajata iz živega odnosa s Kristusom. Po papeževih besedah se bo z razvijanjem laiškega apostolata jasneje čutila tudi potreba po duhovnikih in njihova vloga, kar bo lahko spodbudilo tudi mlade, da bodo odgovorili na Gospodov klic.

Benedikt XVI. je nato še v katedrali blagoslovil mozaik sv. Davida, zavetnika Walesa. Mozaik je iz Walesa, ki ga papež med apostolskim potovanjem ne bo obiskal, prinesla posebna delegacija vernikov pod vodstvom škofa Edwina Regana. Kot je dejal papež v krajšem nagovoru, je sv. David eden velikih svetnikov 6. stoletja in utemeljitelj krščanske kulture, ki je v temelju sodobne Evrope. Davidovo pridiganje je bilo preprosto, a globoko, je dejal papež in nadaljeval, da ravno preproste stvari razodevajo našo ljubezen do Boga in povezujejo osebe v skupnost vere, ljubezni in služenja. Sporočilo sv. Davida, njegova preprostost in bogastvo, naj po papeževih besedah še naprej odmeva v današnjem Walesu in priteguje srca ljudi k obnovljeni ljubezni do Kristusa in njegove Cerkve. Nato je Benedikt XVI. v stranski kapeli počastil kip Marije z Jezusom, ki ga v valižanskem svetišču častijo že od leta 1158. Prvotni kip je bil uničen v 16. stoletju, sedanji bronasti kip pa so naredili leta 1986 po leseni kopiji prvotnega. Svečo, ki jo v rokah drži Marija, je v Rimu blagoslovil papež Janez Pavel II.

Po sveti maši se je Benedikt XVI. še napotil pred westminstrsko katedralo, kjer je mašo spremljala množica mladih. Papež je zbrane na kratko pozdravil in jim spregovoril nekaj besed o ljubezni.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh