Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med opoldanskim angelusom: Jezus ni dober računovodja [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 02. 2023 / 12:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2023 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med opoldanskim angelusom: Jezus ni dober računovodja [VIDEO]
Papež med opoldansko molitvijo pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Papež med opoldanskim angelusom: Jezus ni dober računovodja [VIDEO]

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja izpostavil, da so Jezusove besede, ki nam jih namenja v tokratnem evangeljskem odlomku, »zahtevne in se zdijo neverjetne, saj nas vabi, naj nastavimo še drugo lice in naj ljubimo celo svoje sovražnike«.

Za nas je namreč običajno, da ljubimo tiste, ki nas imajo radi, da smo prijatelji tistih, ki so naši prijatelji. In vendar nas Jezus izziva, tako po navedbah Radia Vatikan sveti oče, ko nas prek evangelijev nagovarja: »Če ravnate tako, kaj delate posebnega?«


Nekaj posebnega je to, kar je onkraj meja navadnega, kar prerašča običajno prakso in normalno preračunljivost, ki jo narekuje previdnost. Na splošno pa je v naravi človeka, da ima stvari čim bolj pod nadzorom, v skladu z lastnimi pričakovanji. Ljudem, s katerimi se srečujemo, običajno vračamo na način, na kakršnega od njih kar koli prejmemo. Tako smo po papeževih besedah »z vsemi v ravnovesju«.

Gospod pa nas opominja, da to ni dovolj. Če ostajamo pri običajnem ravnovesju med dajanjem in prejemanjem, se stvari ne bodo nikoli spremenile, in če bi Bog moral slediti tej logiki, za nas ne bi bilo upanja na zveličanje. Na našo srečo, je pojasnil Frančišek, je Božja ljubezen vedno »nekaj posebnega«, saj gre onkraj običajnih meril, s katerimi ljudje živimo svoje odnose.

Če Bog ne bi bil neuravnotežen, mi ne bi bili nikoli zveličani: rešilo nas je prav neravnovesje križa.

Jezusove besede nas izzivajo, da se odpremo za posebnost zastonjske ljubezni. Kristus nas spodbuja, da živimo neravnovesje ljubezni, zaradi česar po besedah papeža Frančiška »Jezus ni dober računovodja«, kajti vedno je v neravnovesju ljubezni. To pa ni nič čudnega: če Bog ne bi bil neuravnotežen, mi ne bi bili nikoli zveličani. Rešilo nas je prav neravnovesje križa.

Jezus nas ne bi prišel iskat, ko smo bili izgubljeni in daleč, ne bi nas ljubil vse do konca, za nas ne bi objel križa, saj si vsega tega ne moremo zaslužiti in mu v zameno ne moremo ponuditi ničesar. Bog nas ljubi, ko smo grešniki, in ne zato, ker smo dobri ali ker smo mu sposobni kar koli povrniti. Ljubezen Boga, tako papež Frančišek, je vedno presežna, vedno onkraj preračunljivega ravnanja, vedno nesorazmerna, danes pa zahteva tudi od nas, da živimo na ta način, kajti le tako bomo o njem resnično pričevali.

Neobičajna Jezusova ljubezen ni preprosta, je pa mogoča.

Gospod nas vabi, spominja papež, naj pridemo ven iz logike osebne koristi in naj ne merimo ljubezni na tehnici. Vabi nas, naj na zlo ne odgovorimo z zlom, naj bomo drzni v dobrem, naj tvegamo v darovanju, tudi če v zameno prejmemo malo ali nič. Kajti takšna ljubezen počasi spreminja spore, skrajša razdalje, prerašča sovražnost in ozdravlja rane sovraštva. Neobičajna Jezusova ljubezen ni preprosta, je pa mogoča, kajti On sam nam pomaga tako, da nam daje svojega Duha, svojo brezmejno ljubezen.

Nalaganje
Nazaj na vrh