Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Papež mi zavida orehovo sladico«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 22. 05. 2019 / 06:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2019 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Papež mi zavida orehovo sladico«

»Papež mi zavida orehovo sladico«

Novi nuncij v Sloveniji, nadškof Jean-Marie Speich, v pogovoru za Družino.

Foto: Vid Ponikvar / Sportida

»Imaš srečo. Jedel boš lahko sladico, ki je odlična, narejena iz orehov. Malo ti zavidam, ker jo boš jedel.« Tako je 18. maja, tik pred prihodom v Slovenijo, novemu nunciju v naši državi, nadškofu Jeanu-Marieju Speichu, dejal papež Frančišek.

Kot je v pogovoru za Družino, ki si ga lahko preberete v novi tiskani izdaji Družine, dejal Francoz nadškof Speich, ki se je v nunciaturo naselil 20. maja, sta se po potici – bržkone je papež imel v mislih to slovensko sladico – dotaknila še drugih tem, ki zadevajo Cerkev na Slovenskem, a so bolj zaupne narave.

O tem, kako je sprejel imenovanje za nuncija v Sloveniji, je povedal: »Moram priznati, da sem vedno slišal dobre stvari o vaši državi. Rekel sem si torej: zakaj ne iti v to državo, ki ima tako dober ugled, ki je zelena. Pravijo, da je to sadovnjak Evrope. Sam prihajam iz Alzacije, za katero pravijo, da je vrt Evrope. Prihajam torej iz vrta v sadovnjak. Bil sem zelo zadovoljen.«

Mons. Jean-Marie Speich nam je pripovedoval o svoji družini in bogati zgodovini (družinski grb, ki je tudi njegov škofovski grb, izvira iz leta 1242), pa tudi o številnih duhovnih poklicih, ki so se prebudili v njegovem sorodstvu. Samo v zadnjih sto letih so bili med sorodniki kar trije škofje.

Nadškof Speich je ponosen Alzačan, ki z veseljem pove, da je alzaščina njegov materni jezik, »jezik srca«. Poleg tega govori še pet jezikov, razume pa še štiri druge. Novo zavezo tako vsak dan prebira v grščini. Ne izključuje možnosti, da se bo lotil učenja slovenščine, ki mu bo odprla pot med druge slovanske jezike.

V pogovoru smo se z njim pogovarjali še o tem, koliko se je že seznanil s pomembnimi vprašanji Cerkve na Slovenskem, kako kaže z imenovanji dveh škofov, zanimal nas je njegov pogled na razmerje med Cerkvijo in državo ter na migracije, pripovedoval pa je tudi o spominih na papeža Janeza Pavla II. in Benedikta XVI., ki ju je spremljal na apostolskih potovanjih po svetu.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh