Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: ‘Moj obisk je bil namenjen vsem Afričanom.’

Objava: 02. 04. 2009 / 08:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: ‘Moj obisk je bil namenjen vsem Afričanom.’

Papež Benedikt XVI. je pri včerajšnji splošni avdienci na Trgu sv. Petra v Vatikanu več desettisočim romarjem ponovno spregovoril o svojem nedavnem obisku Afrike. Potovanje v Kamerun in Angolo je simbolčno veljalo vsem ljudstvom afriške celine, je povedal papež. Sredi številnih sporov, ki pestijo Afriko, pa mora Cerkev ‘postati orodje enotnosti in sprave’. Sredi preizkušenj ‘mora zgraditi prihodnost pravičnosti, solidarnosti in miru’.

Sveti oče se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k uspešnemu poteku afriškega obiska. Povedal je, da je bil povsod deležen ‘za Afriko značilnega prisrčnega sprejema’. Kot vrhunec svojega enajstega apostolskega potovanja pa je označil izročitev delovnega dokumenta za drugo afriško sinodo, ki bo potekala oktobra letos v Vatikanu.

Kot posebne trenutke potovanja je papež izpostavil srečanji z ženskami in z mladimi v angolski prestolnici Luandi. Pozval je je vse vernike, naj molijo za Afriko, da bi se prebivalci črne celine ‘pogumno spopadli s socialnimi, gospodarskimi in duhovnimi izzivi prihodnosti’. V Angoli, ki jo je desetletja pustošila državljanska vojna, je želel poudariti, da ‘morata sprava in pristna obnova hoditi z roko v roki s socialno pravičnostjo’.

Včerajšnje splošne avdience sta se udeležili tudi dve ugrabljeni misijonarki iz Kenije, s. Maria Teresa Oliviero in s. Caterina Giraudo. Papežu sta se osebno zahvalili za njegovo podporo, saj se je večkrat zavzel za njuno izpustitev. Obe redovnici so lanskega novembra ugrabili na kenijski meji, 19. februarja letos pa sta bili v Somaliji izpuščeni iz ujetništva.

Ob koncu uradne slovesnosti sta se redovni sestri na kratko srečali s papežem. Po 102 dneva trajajočem ujetništvu sta te dni na krajšem dopustu v severni Italiji, vendar se želita vrniti k svojemu misijonarskemu delu v Afriki.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh