Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na evharističnem kongresu: Jezus vsakega izmed nas sprašuje – Kdo sem zate?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 09. 2021 / 13:27
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na evharističnem kongresu: Jezus vsakega izmed nas sprašuje – Kdo sem zate?
Papež s kadilom pred podobo Device Marije na Trgu herojev v Budimpešti FOTO: Vatican Media

Papež na evharističnem kongresu: Jezus vsakega izmed nas sprašuje – Kdo sem zate?

Papež Frančišek obhaja sklepno bogoslužje 52. mednarodnega evharističnega kongresa v madžarski prestolnici Budimpešti, kot »Statio Orbis«, bogoslužje, ki okoli Gospodovega oltarja »v mislih in duhu« med seboj povezuje ves krščanski svet.

Jezusovo vprašanje učencem v današnjem evangeliju – »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« - je osebno naslovljeno na vsakogar izmed nas, je po navedbah spletnega portala Vatican News v mašnem nagovoru na Trgu herojev v Budimpešti dejal papež Frančišek.

Vprašanje »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« je osebno naslovljeno na vsakogar izmed nas in nujno zahteva oseben odgovor.

To je vprašanje, ki »zahteva nekaj več, ne le hitrega odgovora iz katekizma«. Kot je zatrdil Frančišek, to vprašanje »nujno zahteva osebni odgovor«. Po papeževih besedah nas naš odgovor »prenavlja kot Jezusove učence«, ta prenova pa vključuje tri korake: oznanjevanje Jezusa, razločevanje z Jezusom in hojo za Jezusom.

FOTO: Vatican Media

Oznanjevanja Jezusa

Prvi korak - oznanjevanje Jezusa – pomeni več kot preprosto priznavati Jezusa kot Odrešenika, kar stori sv. Peter. Pomeni oznanjevanje ne le slave Njegovega vstajenja, temveč tudi trpljenja na križu.

Oznanjevanje Jezusa pomeni oznanjevanje ne le slave Njegovega vstajenja, temveč tudi trpljenja na križu.

Mi, kakor učenci, »bi raje imeli mogočnega Odrešenika, ne pa križanega služabnika,« je dejal papež. Evharistija nas spominja, kdo Bog je, da je Jezus sprejel smrt v zameno za naše zveličanje. »Dobro bi bilo,« je zatrdil sveti oče, »če bi dopustili, da te pretresljive Jezusove besede prestrašijo tudi nas«.

Razločevanje z Jezusom

To nas pripelje do drugega koraka, je nadaljeval Frančišek. Podobno kot sv. Peter, ki se mu je križ zdel pohujšljiv, »tudi mi lahko Gospoda odrinemo na stran, Ga potisnemo v skrajni kotiček svojega srca« in nadaljujemo pot po svoje, ne pustimo, »da bi se nas Jezusovo razmišljanje dotaknilo«.

Jezus si želi, da bi stopili na Njegovo stran.

Toda Jezus si želi, da bi stopili na Njegovo stran, ne pa da smo na strani sveta. Papež je vse navzoče spodbudil, naj si vzamejo čas za češčenje Najsvetejšega pred evharistijo, naj premišljujejo o šibkosti Boga, naj Jezusu dopustijo, »da nas ozdravi zaverovanosti vase in odpre naša srca za samodarovanje«.

Hoja za Jezusom

Na koncu je papež spregovoril še o strogih Jezusovih besedah, ki jih izreče Petru: »Poberi se! Proč od mene, satan!« S temi besedami, je pojasnil Frančišek, »Jezus Petra privede nazaj k sebi,« k »resničnemu Jezusu«, ne pa k njegovi lastni predstavi o Jezusu.

»Pobrati se od Jezusa«, torej »iti za Njim«, pomeni, da »skozi življenje hodimo z Jezusovim odločnim zaupanjem«, da smo ljubljeni Božji otroci, je zbranim vernikom v madžarski prestolnici pojasnil papež. To pomeni, da posnemamo Jezusa, ki je prišel, da bi služil, in ne, da bi drugi služili Njemu. Zato, je rekel Frančišek, smo poklicani k vsakdanjemu srečanju z brati in sestrami, jim služiti, da bi bili »sami polni veselja in da bi to veselje prinašali drugim«.

Poklicani smo k vsakdanjemu srečanju z brati in sestrami, jim služiti, da bi bili sami polni veselja in da bi to veselje prinašali drugim.

Papež je današnjo pridigo na sklepnem bogoslužju evharističnega kongresa zaključil z besedami: »Ta mednarodni evharistični kongres zaznamuje konec ene poti, toda še pomembneje je, da zaznamuje tudi začetek druge, nove.« Ponovil je že izrečene besede: »Hoja za Jezusom pomeni, da vedno gledamo naprej, sprejemamo preobrat milosti in se vsak dan pustimo izzvati Gospodovemu vprašanju Njegovim učencem: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?«

FOTO: Vatican Media

Papež med opoldansko molitvijo angelovega češčenja: naj bo križ most med vašo preteklostjo in prihodnostjo

Papež se je pred sklepom svete maše na 52. evharističnem kongresu v Budimpešti in opoldansko molitvijo angelovega češčenja zahvalil madžarskim kristjanom, civilnim in verskim voditeljem ter prosil za Marijin blagoslov.

Sveti oče je spomnil na besede himne evharističnega kongresa in madžarskemu narodu zaželel, da bi bil križ most med njegovo preteklostjo in prihodnostjo: ostanejo naj navezani na svoje korenine, obenem pa naj se odprejo »žejnim našega časa«. »Isten éltessen!« [Bog vas blagoslovi!], je v jeziku gostiteljev zaželel Frančišek.

Isten éltessen! Isten, áldd meg a magyart!

Beatifikacija na Poljskem

Papež je v opoldanskem nagovoru spomnil tudi na današnjo beatifikacijo kardinala Stefana Wyszyńskega in Elisabette Czacka, ustanoviteljice sester frančiškank, služabnic Križa, v poljski prestolnici Varšavi. »Primas Poljske, ki je bil aretiran in zaprt v samico, je bil vedno pogumen pastir po Kristusovem srcu, glasnik svobode in človekovega dostojanstva. Sestra Elizabeta, ki je zelo mlada izgubila vid, pa je posvetila vse svoje življenje v pomoči slepim. Zgled novih blaženih nas spodbuja, da z močjo ljubezni spremenimo temino v luč,« je zbranim romarjem dejal papež Frančišek in še enkrat izkazal spoštovanje madžarskim gostiteljem: »Isten, áldd meg a magyart!« [Bog blagoslovi Madžare!].

Nalaganje
Nazaj na vrh