Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek že v Budimpešti, srečanje s političnim vrhom [FOTO, VIDEO]

Objava: 12. 09. 2021 / 09:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2021 / 11:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek že v Budimpešti, srečanje s političnim vrhom [FOTO, VIDEO]
Sprejem na budimpeškem letališču FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek že v Budimpešti, srečanje s političnim vrhom [FOTO, VIDEO]

Papež Frančišek je prispel v Budimpešto, prvo postajo tokratnega apostolskega potovanja v dve evropski državi, Madžarsko in Slovaško.


Letalo italijanske družbe Alitalia je ob 7. uri in 42 minut pristalo na budimpeškem letališču, po eni uri in 42 minut leta z rimskega letališča Fiumicino. Papež je tokratno apostolsko potovanje zaupal »priprošnji številnih junaških pričevalcev vere«, ki so na Madžarskem in Slovaškem pričevali evangelij »sredi sovražnosti in preganjanj«.

FOTO: Vatican Media

Papeža so na letališču pričakali apostolski nuncij na Madžarskem, nadškof Michael Blume, in madžarski veleposlanik pri Svetem sedežu, Eduard Habsburg-Lothringen, ki sta Frančiška pozdravila že na letalu.

Na pisti so visokega gosta pričakali namestnik madžarskega predsednika vlade in dva otroka, oblečena v tradicionalno madžarsko narodno nošo, ki sta papežu izročila cvetje.

FOTO: Vatican Media

Pred obhajanjem slovesnega sklepnega bogoslužja 52. mednarodnega evharističnega kongresa sta papeža v zasebno avdienco sprejela madžarski predsednik János Áder in predsednik tamkajšnje vlade Viktor Orbán. Sprejemu v Muzeju likovne umetnosti je prav tam sledilo še srečanje z deželnimi škofi, kjer je papež nagovoril sobrate duhovnike, in nato še srečanje s predstavniki Ekumenskega sveta cerkva in nekaterih judovskih skupnosti na Madžarskem.

Papežev pozdrav novinarjem med letom iz Rima v Budimpešto

Papež Frančišek je med letom iz Rima v Budimpešto, kot je običajno, pozdravil novinarje, ki so se mu pridružili na krovu letala.

FOTO: Vatican Media

Najprej je direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni pozdravil papeža in v imenu vseh izrazil veselje ter hvaležnost in okvirno predstavil navzoče na letalu, od katerih je 78 novinarjev in tehničnih delavcev na področju sredstev družbenega obveščanja, od teh jih je osem iz držav obiska: pet z Madžarske in trije s Slovaške. Nato je sveti oče pozdravil vse navzoče in se jim zahvalil za družbo med letom.

Srečanje z madžarskima predsednikoma države in vlade

Prva postaja papeževega obiska v Budimpešti je bilo torej srečanje z madžarskim predsednikom Jánosom Áderjem, predsednikom tamkajšnje vlade Viktorjem Orbánom in njegovim namestnikom Zsoltom Semjénom v Muzeju likovne umetnosti. Papež Frančišek se je z madžarskimi političnimi voditelji pogovarjal o vlogi Cerkve na Madžarskem, varovanju okolja ter zaščiti in pospeševanju družine.

S tiskovnega urada Svetega sedeža so v izjavi za javnost sporočili, da je bil papež deležen »prisrčnega sprejema v Romanski dvorani Muzeja likovne umetnosti«. Papeža sta med srečanjem spremljala vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin in nadškof Paul Richard Gallagher, vatikanski »zunanji minister«.

Po srečanju s političnim vodstvom se je papež sestal še z madžarskimi škofi.

Papeževo darilo

Papež je madžarskemu predsedniku Áderju v dar izročil mozaik z naslovom »Papeški blagoslov na Trgu sv. Petra«. Mozaik je reprodukcija slike Ippolita Caffija, ustvarjene sredi 19. stoletja, ki jo danes hranijo v Rimskem muzeju.

FOTO: Vatican Media

Umetnina prikazuje Trg sv. Petra, ki se koplje v jutranji svetlobi, z množico ljudi, ki pričakujejo papeški blagoslov z osrednjega okna bazilike.

Nalaganje
Nazaj na vrh