Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Madžarskem posvaril pred neomejenim napredkom [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 05. 2023 / 09:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.05.2023 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Madžarskem posvaril pred neomejenim napredkom [VIDEO]
Papež je obsodil logiko, da je vse, kar je mogoče narediti, tudi dovoljeno. FOTO: Vatican Media

Papež na Madžarskem posvaril pred neomejenim napredkom [VIDEO]

Papež Frančišek se je pred včerajšnjo poslovilno slovesnostjo na mednarodnem budimpeškem letališču srečal še s svetom univerz in kulture na Fakulteti za informatiko in bioniko Katoliške univerze Péter Pázmány v madžarski prestolnici.

Papež je med drugim dejal, kako osebe, ki ljubijo kulturo, »nikoli ne čutijo, da bi že vse dosegle ali da je vse postavljeno na svoje mesto, ampak v sebi nosijo zdrav nemir«. Tak človek po papeževih besedah »išče, sprašuje, tvega in raziskuje, zna izstopati iz lastnih gotovosti in se ponižno podati v skrivnost življenja«, poroča spletni portal Vatican News.


Sveti oče je obenem posvaril pred brezmejnim tehnološkim napredkom in obsodil logiko, da je »vse, kar je mogoče narediti, tudi dovoljeno«, torej prevlado tehnologije nad človekom. Če bi bila v ospredju le posameznik in prizadevanje za dobiček, bi se človeške vezi razkrojile, kar vodi v osamljenost in izolacijo.

Ob zavedanju svojih omejitev človek postane ustvarjalen in se potopi v svet, namesto da bi ga obvladoval.

To po Frančiškovih besedah ustvarja začaran krog, saj se »izolirani posamezniki« nato obrnejo k tehnologiji in družbenim omrežjem, da bi zapolnili praznino. Navzoče informatike in bionične znanstvenike je pozval, naj se zavedajo svojih omejitev. Tako človek postane ustvarjalen in se potopi v svet, namesto da bi ga obvladoval, je dejal Frančišek. Izhajajoč iz ponižne izkušnje lastnih omejitev lahko človek odkrije svoj čudoviti potencial, ki daleč presega potencial tehnologije.

Včerajšnji obisk univerze je bil zadnja točka na programu potovanja papeža Frančiška na Madžarsko. Po kratki poslovilni slovesnosti na letališču je cerkveni voditelj Budimpešto zapustil sinoči okoli 18. ure, v Rim se je vrnil okoli 20. ure.

Papež v molitvi pred znamenito Marijino ikono. FOTO: Vatican Media

Tradicionalna zahvala Mariji za uspešen apostolski obisk

Po pristanku na rimskem letališču je papež sinoči najprej tradicionalno obiskal baziliko Marije Velike, kjer se je pred Marijino ikono v molitvi zahvalil za varno potovanje, nato pa se je vrnil v Dom sv. Marte v Vatikanu.

Kmalu po vzletu iz Budimpešte je papež na krovu letala madžarski predsednici Katlin Novák poslal običajni poslovilni telegram, v katerem se je madžarskim oblastem in državljanom zahvalil za »topel sprejem in velikodušno gostoljubje«. Madžarskemu narodu je zagotovil svoje molitve s prošnjo po »blagoslovu vsemogočnega Boga za edinost, bratstvo in mir«.

90-sekundni video povzetek papeževega obiska:


Nalaganje
Nazaj na vrh