Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri maši na Madžarskem: »Bodite odprta vrata!«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 04. 2023 / 12:13
Oznake: Maša, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2023 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri maši na Madžarskem: »Bodite odprta vrata!«
Papež Frančišek je svoj tretji in zadnji dan v Budimpešti začel z obhajanjem svete maše z več deset tisoč verniki, zbranimi na Trgu Kossuth Lajos v središču Budimpešte. FOTO: Vatican Media

Papež pri maši na Madžarskem: »Bodite odprta vrata!«

Med nedeljsko mašo na zgodovinskem trgu Kossuth Lajos v Budimpešti je papež Frančišek razmišljal o podobi Dobrega pastirja, ki pozna svoje ovce in jih kliče po imenu, nato pa jih pošilja kot priče evangelija.

Sveti oče je svojo homilijo oprl na evangeljski odlomek četrte velikonočne nedelje, ki se osredotoča na lik Dobrega pastirja. Dejal je, da dobri pastir »da svoje življenje za svoje ovce«. »Jezus je kot pastir, ki gre iskat svojo čredo, prihaja po nas, ko se izgubimo. Kot pastir nas je prišel iztrgat smrti.« Kristus, Dobri pastir, svoje ovce kliče po imenu in jih vodi na pašnike, je podčrtal Frančišek.

Papež Frančišek: »Dobri pastir da svoje življenje za svoje ovce.« FOTO: Vatican Media

Bog vsakega kliče po imenu

Papež Frančišek je vernike spomnil, da Bog vsakega od nas kliče po imenu, da bi nas »rešil greha in smrti, nam dal življenje v izobilju in veselje brez konca«.

Jezus je prišel kot dobri pastir človeštva, da nas pokliče in pripelje domov.

Papež je v nadaljevanju pojasnil, da nas kot kristjane »Dobri pastir vse kliče po imenu, kliče, da sprejmemo in širimo njegovo ljubezen in nikoli ne izključujemo drugih«. Kot pravi, smo poklicani graditi bratstvo in se izogibati delitvam ter »odpirati svoja srca medsebojni ljubezni«.

Pastir svoje ovce pošilja v svet

Potem ko pastir pokliče svoje ovce, jih vodi ven in pošlje v svet, da bodo »priče ljubezni, ki nas je na novo rodila«. Papež Frančišek je ob razlagi podobe vrat dejal, da so Jezus tista vrata, ki nas pripeljejo v Cerkev in nato nazaj v svet.

FOTO: Vatican Media

Papež je obžaloval, da pogosto pred zaprtimi vrati ostanejo osamljeni, zapostavljeni, tujci in migranti. Ta zaprta vrata pa najdemo »tudi v naših cerkvenih skupnostih, ki so zaprta za druge ljudi ... za svet ... za tiste, ki niso 'pravi' ... tiste, ki hrepenijo po Božjem odpuščanju.«

Papež Frančišek je prosil zbrane vernike: »Prosim, odprimo ta vrata! Poskušajmo biti v svojih besedah, dejanjih in vsakdanjem delovanju kot Jezus, kot odprta vrata, vrata, ki se nikomur ne zaprejo, vrata, ki vsakomur omogočijo vstopiti in izkusiti lepoto Božje ljubezni.«

FOTO: Vatican Media

»Bodite odprta vrata!«

Papež je v nagovoru škofe in duhovnike ter vse tisti, ki so »pastirji« v Cerkvi pozval, naj bodo vedno bolj odprta vrata, 'pospeševalci' Božje milosti. Tudi verne laike, med njimi katehete in pastoralne delavce, ter politične in družbene voditelje je povabil: »Bodite odprta vrata! … Bodite odprti in vključujoči in na ta način pomagajte Madžarski rasti v bratstvu, ki je pot miru.«

Molitev za mir v bližnji Ukrajini

Papež Frančišek se je ob koncu maše zahvalil oblastem in prebivalcem Madžarske za topel sprejem ter molil za mir po vsej evropski celini, zlasti v sosednji Ukrajini.

Papež bo imel popoldne na zasebni katoliški univerzi v madžarski prestolnici svoj zadnji govor v okviru tridnevnega obiska na Madžarskem. V Rim se bo predvidoma vrnil zgodaj zvečer.

Nalaganje
Nazaj na vrh