Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na potresnem območju v Abruzzih

Objava: 28. 04. 2009 / 12:27
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na potresnem območju v Abruzzih

Slabo vreme, ki se je včeraj razširilo po osrednji Italiji, je dodobra zaznamovalo tudi obisk papeža Benedikta XVI. na potresnem območju v italijanskih Abruzzih. Namesto s helikopterjem se je moral papež v 120 km oddaljeno pokrajino odpraviti z avtomobilom.

Z enourno zamudo je ob pol enajsti uri dopoldan prispel v šotorišče v močno porušeni vasi Onna, kjer so ga pozdravili nadškof Giuseppe Molinari, preživele žrtve potresa in reševalci. Papež je zmolil za skoraj 300 umrlih v potresu, poškodovanim in brezdomcem pa obljubil svojo povezanost v molitvi.

Vidno ganjen ob pogledu na uničeno mesto je navzočim pojasnil, naj bo njegov obisk znamenje, da jih križani in vstali Kristus ni zapustil. Dodal je, da je od vsega začetka z osuplostjo spremljal dogodke na nesrečnem območju. Prebivalcem je zagotovil, da celotna Cerkev z njimi deli bolečino ob izgubi družinskih članov in prijateljev ter da jim želi pomagati pri obnovi v potresu poškodovanih hiš, cerkva in poslovnih zgradb. V mestu Onna je v potresu z močjo 5,8 izgubilo življenje skoraj 40 od 300 prebivalcev. Papež je ob tej priložnosti vse ustanove in podjetja v Italiji pozval k solidarnosti z uničenim območjem.

Zatem je papež obiskal močno poškodovano baziliko Santa Maria di Collemaggio, ki leži na obrobju abruške prestolnice L'Aquile. Na stekleno krsto, v kateri so shranjeni posmrtni ostanki papeža Celestina V., je položil palij, ki ga je prejel na začetku svojega pontifikata. Sarkofag, ki so ga po potresu nepoškodovanega izkopali izpod ruševin cerkve, zdaj stoji pred vhodom v baziliko, saj sama stavba zaradi hudih poškodb še vedno velja kot nevarna za obiskovalce.

Benedikt XVI. je ob ruševinah bazilike, ki leži na obrobju območne prestolnice l’Aquile, zmolil kratko molitev, nato pa se je v terenskem vozilu italijanske civilne zaščite odpravil v središče mesta. Osrednje srečanje je potekalo na trgu pred šolo finančne policije, kjer so Benedikta XVI. pričakali župani in župniki 49 občin, ki so utrpele večjo škodo v potresu, zbrali pa so se tudi številni verniki ter prostovoljci, humanitarni delavci, civilna zaščita in vojaki. Svetega očeta sta pozdravila l’aquilski nadškof Giuseppe Molinari in župan Massimo Cialente. Papež je nato zbrane tudi nagovoril in z njimi molil molitev Raduj se Kraljica nebeška. V govoru je še enkrat izpostavil, da je želi s svojo prisotnostjo vsakemu izkazati svojo lastno bližino in bratsko solidarnost celotne Cerkve. Nadškof Molinari in župan Cialente sta se papežu zahvalila za obisk in vse besede podpore, Benedikt XVI. pa je pozval k čimprejšnji obnovi uničenega mesta. Ob tem se je prav posebej obrnil na gradbene delavce, naj bodo posebej pozorni pri protipotresni zaščiti zgradb.

Strah je namreč še vedno prisoten v srcih prebivalcev italijanskih Abruzzev. Le četrt ure pred papeževim prihodom so se tla pod njihovimi nogami zopet zatresla - tokrat na srečo le z močjo 2,2 po Richterjevi lestvici.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh