Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na SDM v Lizboni: dogodek, ki bo zaznamoval celotno generacijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 06. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na SDM v Lizboni: dogodek, ki bo zaznamoval celotno generacijo
Lizbonski patriarh kardinal Manuel Clemente med predstavitvijo papeževega potovanja na Portugalsko. FOTO: Vatican Media

Papež na SDM v Lizboni: dogodek, ki bo zaznamoval celotno generacijo

Na letošnjem svetovnem dnevu mladih v Lizboni prireditelji pričakujejo okoli milijon romarjev: kot so povedali na predstavitvi papeževega potovanja na Portugalsko, bo to dogodek, ki bo zaznamoval celotno generacijo mladih.

Svetovni dan mladih med 2. in 6. avgustom bo »edinstvena priložnost za izraz gostoljubnosti Lizbone in Portugalske ter njuno predstavitev svetu«, je ta teden na tiskovni konferenci v portugalski prestolnici po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente, potem ko so v Vatikanu objavili uradni program papeževega potovanja. 

Po kardinalovih besedah »te priložnosti ne smemo zamuditi«. Lizbona in tamkajšnja krajevna Cerkev sta priprave na množično srečanje začeli že leta 2017, v vseh teh letih pa je pri projektu sodelovalo več deset tisoč ljudi, povezanih tako s katoliškim svetom kot s portugalskimi ustanovami, da bi sprejeli mlade, ki bodo v deželo na Pirenejskem polotoku prispeli z vsega sveta.

Mladi udeleženci SDM v Lizboni bodo protagonisti prihodnosti, v smislu bolj ekumenske, solidarne in bratske družbe.

Generacija 2023

Kardinal Clemente je izpostavil, da na svetu ni podobnega dogodka, ter izrazil upanje, da bi bili romarji sprejeti v družinskem ozračju, saj bo svetovni dan mladih v Lizboni dogodek, ki bo zaznamoval celotno generacijo. Ti mladi bodo protagonisti prihodnosti, v smislu bolj ekumenske, solidarne in bratske družbe.

Župan Lizbone: pričakujemo milijon romarjev

Veliko veselje ob uspešnih pripravah na SDM je izrazil tudi župan Lizbone Carlos Moedas, ki je povedal, da so zaključili dela v parku Tejo, kjer je 5. avgusta zvečer predvidena vigilija s papežem Frančiškom, naslednje jutro pa slovesna sveta maša. Prostor bodo javnosti predstavili danes, ko prirejajo tudi »dan odprtih vrat«. »Lizbona bo svetovno prizorišče,« je dejal župan Moedas in napovedal udeležbo več kot milijona romarjev. Mlade je pozval, naj postanejo »ambasadorji mesta«, družine pa, naj »odprejo svoje domove in jih sprejmejo«.

Papež bo mladim namenil vrsto srečanj

Sveti oče bo v Lizbono prispel že v sredo, 2. avgusta, ko se bo srečal s portugalskim predsednikom ter drugimi predstavniki oblasti in civilne družbe, zvečer pa tudi s škofi, duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in pastoralnimi delavci. Naslednje dni bo na programu vrsta srečanj in dogodkov, pretežno namenjenih prav mladim.

V četrtek se bo papež na Portugalski katoliški univerzi srečal s študenti, v središču pogovorov pa bodo teme, kot so celostno okoljevarstvo, človeško bratstvo, Frančiškova ekonomija in globalni vzgojni sporazum, je pojasnil lizbonski pomožni škof Américo Aguiar. Posebno srečanje bo namenjeno mladim, ki sodelujejo v izobraževalnem projektu Scholas Occurentes, namenjen prikrajšanim otrokom in mladini.

Papež Frančišek se je z mladimi na svetovnih srečanjih doslej družil leta 2019 v Panami, leta 2016 v poljskem Krakovu in leta 2013 v Riu de Janeiru v Braziliji.

Četrti SDM s papežem Frančiškom

V petek bo sveti oče spovedal nekaj mladih, z nekaterimi bo tudi obedoval, zvečer pa bo sodeloval pri molitvi križevega pota. V soboto, 5. avgusta, bo papeža Frančiška sprejela Fatima, kjer bo molil rožni venec s mladimi, ki trpijo zaradi različnih bolezni. Zvečer je v Lizboni na programu molitveno bdenje z mladimi, naslednje jutro, torej v nedeljo, pa bo sveti oče obhajal slovesno sveto mašo ob svetovnem dnevu mladih.

Po popoldanskem srečanju s prostovoljci, ki bodo sodelovali pri SDM, se bo papež vrnil v Rim. Obisk Portugalske bo 42. obisk v tujini v pontifikatu papeža Frančiška. Z mladimi se je na svetovnih srečanjih doslej družil leta 2019 v Panami, leta 2016 v poljskem Krakovu in leta 2013 v Riu de Janeiru v Braziliji.

Nalaganje
Nazaj na vrh