Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na zadnje potovanje z Alitalio?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 05. 2017 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na zadnje potovanje z Alitalio?

Vatikan išče alternative za let v Kolumbijo; italijanska letalska družba je v hudi krizi.

Današnja pot na Portugalsko je za papeža Frančiška predvidoma zadnji obisk tujine z italijansko letalsko družbo Alitalia, ki se je v zadnjem času znašla v globoki krizi. Kot je po navedbah Radia Vatikan poročal italijanski časnik Il Messaggero, Vatikan že išče alternativne letalske družbe za papeževo potovanje v Kolumbijo v letošnjem septembru. To je le odziv na grozeči stečaj nekdanjega državnega prevoznika, saj je vse papeževe lete v treba organizirati pravočasno. Največji italijanski letalski prevoznik, ki ga je papež doslej uporabljal za svoja potovanja, je že več let v hudih gospodarskih težavah, zdaj pa mu grozi dokončno prenehanje delovanja.

Airbus Alitalia, ki bo papeža in njegovo spremstvo popeljal do Monte Reala v bližini Fatime, bo danes ob 14. uri vzletel z rimskega letališča Fiumicino. Po treh urah leta je predviden pristanek v letalskem oporišču Monte Real, kjer je leta 1967 pristal že Pavel VI. Ob 17. uri in 30 minut je na programu uradna pozdravna slovesnost in zasebno srečanje s portugalskim predsednikom Marcelom Rebelom de Souso. Zatem se bo papež v tihi molitvi ustavil v kapeli vojaškega oporišča, nato pa s helikopterjem poletel proti Fatimi. Marijino romarsko središče je od Monte Reala oddaljeno 50 kilometrov.

Tudi pri potovanjih v tujino ima Vatikan svoje predpise. Za potovanje v ciljno državo papeži že od leta 1964 vedno izbirajo Alitalio. Papeško letalo ima v tem primeru vedno posebno številko leta AZ4000, kar velja tudi za današnji let proti Portugalski.

S tem pa bi se utegnila tradicija zaključiti, se Il Messaggero sklicuje na vatikanske kroge. Sveti sedež se boji stečaja Alitalie, zato za naslednji dve papeževi potovanji v tujino preverja tudi druge prevoznike. Septembra voditelj katoliške Cerkve potuje v Kolumbijo, oktobra pa bo obiskal Južni Sudan.

Italijanska vlada trenutno išče kupca za Alitalio. Narodni letalski prevoznik v zadnjem obdobju izgublja okoli pol milijona evrov na dan. Sindikati so zavrnili predlagani »načrt za rešitev iz težav« in italijanski prometni minister Graziano Delrio je sporočil, da bo podjetje prodano najboljšemu ponudniku. Vprašljivo je, ali bo zanimanja za nakup dovolj, delodajalci so s svojim neodgovornim početjem namreč malce prestrašili morebitne vlagatelje.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh