Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na zatožni klopi?

Objava: 12. 05. 2011 / 10:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na zatožni klopi?

Ameriški odvetnik je zaradi spolnih zlorab, ki jih je zagrešil duhovnik iz Chicaga, vložil obtožnico proti Janezu Pavlu II. in Benediktu XVI.

Odvetnik Jeffrey Anderson, ki je že zaradi spolnih zlorab že večkrat poskusil vložiti obtožnice proti Vatikanu, tokrat želi na zatožno klop posaditi dva papeža – Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. Obtožuje ju odgovornosti za spolne zlorabe, ki jih je zagrešil nekdanji duhovnih chicaške nadškofije, Daniel McCormack.

Ena izmed Andersonovih strank je od chicaške nadškofije že dobila visoko denarno odškodnino na podlagi obtožbe, da nadškofijski uradniki niso dovolj natančno nadzorovali McCormacka. Z dokazovanjem nenatančnega nadzora odvetnik ni imel pretirano zahtevnega dela, saj je McCormick dolgo časa ostal dejaven kljub številnim pritožbam o zlorabah, ki naj bi se dogajale med od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja do leta 2006.

Anderson zdaj poskuša izboriti nove odškodnine in je vložil obtožnico proti Vatikanu. Ameriški odvetnik trdi, da je papež izvajal nadzor nad duhovniki chicaške nadškofije. Ta argument pa je v nasprotju s kanonskim pravom, ki škofom daje avtoriteto, da sami disciplinsko obravnavajo svoje duhovnike.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh