Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Naj bo L'Aquila prestolnica odpuščanja, miru in sprave [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 08. 2022 / 15:50
Oznake: Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 09:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Naj bo L'Aquila prestolnica odpuščanja, miru in sprave [VIDEO]
Papež Frančišek je nagovoril zbrano množico na trgu v središču mesta L'Aquila. FOTO: Vatican Media

Papež: Naj bo L'Aquila prestolnica odpuščanja, miru in sprave [VIDEO]

Papež Frančišek se je na današnjo nedeljo mudil na obisku v italijanskem mestu L'Aquila, ki ga je leta 2009 prizadel močan potres. Po nagovoru svojcem žrtev, pa tudi navzočim na trgu pred baziliko Santa Maria di Collemaggio, je sledila sveta maša. Po opoldanski molitvi na trgu pred baziliko je ob prazniku odpuščanja papež simbolično odprl sveta vrata bazilike.

V L'Aquili vsako leto 28. in 29. avgusta obhajajo obred za podelitev popolnega odpustka, ki jim ga je odobril papež Celestin V. Današnji obisk papeža Frančiška je bil njegov prvi obisk bazilike po uničujočem potresu leta 2009, po katerem se stolnica še ni povsem opomogla, poroča Vatican News. Srečanje z domačini, ki jih je prizadel potres, in tudi drugimi, je bilo tako na ploščadi pred baziliko.

Med obiskom si je papež ogledal potek obnove bazilike. FOTO: Vatican Media

Zahvala prizadetim v potresu

Po pozdravu je papež izrazil bližino s svojci žrtev potresa, njihovim družinam in celotni vaški skupnosti, ki se je z »velikim dostojanstvom soočila s posledicami tega tragičnega dogodka«. Ob tem se jim je zahvalil za pričevanje vere, da so kljub bolečini in izgubi upirali svoj pogled v Kristusa. »Vse je bilo potrebno obnoviti: hiše, šole, cerkve. Toda, kot dobro veste, se vse to izvaja skupaj z duhovno, kulturno in socialno prenovo civilnih in cerkvenih skupnosti.«


Med homilijo: Lepota usmiljenja je zavest lastne bede

Srečanju z domačini je sledila sveta maša, pri kateri je med homilijo sveti oče spregovoril o tem, da ne moremo razumeti usmiljenja, če ne razumemo lastne bede. »Usmiljenje je izkušnja, ko se čutimo sprejeti, postavljeni na lastne noge, okrepljeni, ozdravljeni, opogumljeni. Ko nam je odpuščeno, to pomeni živeti tukaj in sedaj nekaj, kar je najbližje vstajenju. Odpuščanje pomeni preiti iz smrti v življenje, od doživetja stiske in krivde k doživetju svobode in veselja,« je dejal sveti oče in poudaril, naj bo to svetišče v tem italijanskem mestu vedno kraj, kjer je mogoče izkusiti to milost.

»Naj bo L'Aquila v resnici prestolnica odpuščanja, prestolnica miru in sprave! Naj zna L'Aquila vsakemu ponudi tisto preobrazbo, o kateri poje Marija v Magnifikatu: 'Mogočne je vrgel prestola in povišal je nizke',« je dejal papež in sklenil, da je lepota usmiljenja zavest lastne bede.

Papež odprl sveta vrata

V baziliki Santa Maria di Collemaggio je papež Celestin V. leta 1294 uvedel popolni odpustek za vse romarje, ki gredo po spovedi 28. in 29. avgusta skozi sveta vrata te cerkve. Leta 1300 je to idejo prevzel njegov naslednik, ki je uvedel t. i. »sveto leto.« Ob današnjem obhajanju praznika odpuščanja oz. obreda za podelitev popolnega odpustka je po končani maši papež Frančišek predsedoval obredu odprtja svetih vrat.


Kljub namigom obisk minil brez pretresov

Obisk v L'Aquili je sicer sprožil številna ugibanja o morebitnem odstopu papeža Frančiška. V tamkajšnji stolnici namreč hranijo posmrtne ostanek papeža Celestina Vi., ki je leta 1294 po zgolj nekaj mesecih papeževanja odstopil z vodilnega položaja v vesoljni Cerkvi.

Mesto je leta 2009 že obiskal papež Benedikt XVI., ki si je med obiskom snel svojo nadškofovsko štolo, kar so kasneje nekateri razlagali kot znak njegovega odstopa leta 2013. Primerljive geste njegovega naslednika danes ni bilo.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh