Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež napovedal 'leto vere' ob petdesetem jubileju drugega vatikanskega koncila

Objava: 17. 10. 2011 / 07:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež napovedal 'leto vere' ob petdesetem jubileju drugega vatikanskega koncila

Sveti oče je včeraj maševal za udeležence srečanja o novi evangelizaciji, letu vere pa bo posvetil tudi posebno apostolsko pismo.

Papež Benedikt XVI. je med včerajšnjo sveto mašo za udeležence srečanja o novi evangelizaciji napovedal 'leto vere', ki mu bo v kratkem posvetil tudi posebno apostolsko pismo. Pojasnil je, kako želi s tem 'spodbuditi poslanstvo celotne Cerkve, da ljudi vodi iz puščave, v kateri se pogosto znajdejo, do življenja v prijateljstvu s Kristusom, ki podarja polnost'. Leto vere se bo začelo 11. oktobra 2012, natanko petdeset let po začetku drugega vatikanskega koncila, in se zaključilo 24. novembra 2013, na praznik Kristusa, Kralja vesolja. Po papeževih besedah bo to 'trenutek hvaležnosti in prizadevanja za vse bolj polno spreobrnitev k Bogu, za okrepitev naše vere Vanj in veselo oznanjevanje Njega človeku današnjega časa'.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče svoj nagovor med včerajšnjo sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu posvetil temi srečanja o novi evangelizaciji. Udeležence je spomnil, da 'brez Kristusa, Besede in Kruha življenja, ne moremo storiti ničesar'. Kot je bilo prebrano v prvem berilu iz preroka Izaije, je Bog eden in edini in tudi vsi mogočni vladarji so del nekega višjega načrta. Ta Božja beseda nam pomaga razumeti teološki smisel zgodovine, je pojasnil papež, saj vse poteka pod vrhovno oblastjo Boga in nobena zemeljska oblast se ne more postaviti na njegovo mesto. Po papeževih besedah je teologija zgodovine temeljni vidik nove evangelizacije, kajti ljudje današnjega časa morajo po nesrečnem obdobju totalitarnih režimov v 20. stoletju ponovno odkriti celosten pogled na svet in čas, pogled, ki bo zares svoboden in miroljuben.

Podobno je za novo evangelizacijo zgovorno tudi drugo berilo iz Prvega pisma Tesaloničanom, v katerem apostol Pavel poda nekaj pomembnih napotkov, da namreč evangelizirati ni mogoče na osamljen način, da mora biti evangelizacija tesno povezana z molitvijo, ki ima svoje mesto pred, med in po oznanjevanju, ter da je Gospod sam tisti, ki se s svojo Besedo in Duhom dotika src ter kliče k veri in v občestvo Cerkve.

Včerajšnji evangeljski odlomek, v katerem je evangelist Matej zapisal znamenit Jezusov odgovor 'Dajte cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega', pa nove evangelizatorje po papeževih besedah spodbuja, naj hodijo po pravi poti, ki je Kristus. Farizejski učenci in herodovci, ki so Jezusa preizkušali, niso zares verjeli v lastne besede, ko so mu rekli, da je 'resnicoljuben in da uči Božjo pot'. Danes vemo, da je to dragocena resnica in novi evangelizatorji so poklicani, naj bodo med prvimi, ki hodijo po tej poti. Tako lahko tudi drugim pomagajo spoznati lepoto evangelija. Ta pot namreč ne more biti prehojena v samoti, ampak le v izkušnji občestva in bratstva. Ko je oznanjevanje združeno s pričevanjem, lahko odpre srca tistih, ki iščejo resnico.

Potem ko je sveti oče vsem zbranim, ki že delujejo na področju nove evangelizacije, zagotovil svoje molitve in jim izrazil hvaležnost, jim je priporočil zgled Device Marije, ki je Bogu odgovorila 'da' in se na pot podala polna radosti in upanja.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh