Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: naš cilj je »sožitje v različnosti«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 05. 2021 / 12:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2021 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: naš cilj je »sožitje v različnosti«

Papež: naš cilj je »sožitje v različnosti«

Med binkoštnim bogoslužjem poziv k edinosti in konkretnemu usmiljenju.

Binkoštno bogoslužje v baziliki sv. Petra v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je na binkoštni praznik vernike pozval k cerkveni edinosti in konkretnemu usmiljenju. Skrajni čas je, je v nagovoru med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra dejal sveti oče, da tolažbo Svetega Duha posredujemo drugim in smo drug drugemu v oporo. Tega pa ne bomo dosegli »z vzvišenimi govori, temveč tako, da postanemo bližnji; ne z besedami glede na okoliščine, ampak z molitvijo in bližino«.

Zaradi še vedno veljavnih omejitev v koronaepidemiji se je binkoštnega bogoslužja v Vatikanu udeležilo le nekaj sto vernikov, slovesnost pa so neposredno predvajali tudi vatikanski mediji.

Papež je zbrane vernike pozval, naj se ne zatekajo zgolj v »posvetne tolažbe«, saj te delujejo »kakor pomirjevala: dajejo trenutno tolažbo, vendar ne zdravijo globoke bolezni, ki jo nosimo v sebi«. Kdor pa se odpre za Svetega Duha, za Božjo ljubezen, v svojem srcu doseže mir.

Naš cilj je sožitje v različnosti

Frančišek je znova izrazil svoje nasprotovanje delitvam znotraj Katoliške cerkve: ne gre za to, ali smo konservativni ali napredni, tradicionalisti in prenovitelji, levi ali desni; če bi bila to odločilna merila, pomeni, da v Cerkvi pozabljamo na Duha. »Zato recimo ne ideologijam, recimo da celoti, kajti naš cilj je sožitje v različnosti!«, je dejal 84-letni papež.

Zato pa je nujno potrebno, da se osredinimo na sedanjost. Papež je vernike posvaril pred skušnjavo, »da bi se pustili hromiti grenkobam in nostalgiji po preteklosti ali da bi se osredinili na negotovosti jutrišnjega dne in pustili, da nas preganjajo strahovi pred prihodnostjo«. Ni boljšega časa od sedanjosti: »Zdaj, tukaj, kjer smo, je edinstven in neponovljiv trenutek za to, da delamo dobro, da iz življenja naredimo dar. Živimo sedanjost!«

Pomembno je tudi, da se izogibamo pretiranemu funkcionalizmu in pretirani učinkovitosti: »Cerkev ni človeška organizacija, je tempelj Svetega Duha,« je poudaril Frančišek. Če naši projekti, naše strukture in naši načrti prenove postanejo pomembnejši od Boga, »ne bomo obrodili sadu«.

Video sporočilo na binkoštni praznik

V video sporočilu ob binkoštih je papež kristjane po vsem svetu pozval k edinosti ter znova obsodil sebičnost in pohlep, zaradi katerih revni postajajo vse revnejši in bogati vse bogatejši. Celo narava se zoperstavlja »roparskemu delovanju« človeka. Ob vseh nesporazumih in delitvah bi morali biti vsi kristjani »pristne priče Božje ljubezni«, kajti s pomočjo Svetega Duha je mogoče spremeniti svet.

Papeževo sporočilo je bilo del ekumenske spletne molitvene akcije za mir v Jeruzalemu, v kateri so sodelovale različne Cerkve in cerkvena občestva iz številnih držav. Svoje premišljevanje z udeleženci akcije je podelil tudi anglikanski primas, canterburyjski nadškof Justin Welby.


FOTO: Vatican Media

Opoldanska molitev: Sveti Duh iz nas naredi nove stvaritve, kakor je storil z apostoli

V nagovoru pred včerajšnjo opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra je papež Svetega Duha opisal kot »veter, ki nam prinaša moč in svobodo«. Ne moremo ga nadzirati ali ustaviti, ne moremo ga meriti ali predvideti njegovo smer. Ne pusti se uokviriti v naše človeške zahteve, saj izhaja iz Boga Očeta in njegovega Sina Jezusa Kristusa ter da življenje našemu razumu in našim srcem.

Podobno kot Jezusovi učenci smo tudi mi pogosto zmedeni in prestrašeni, toda Gospod ve, kako odpreti vrata našega srca. Nad nas pošilja Svetega Duha, ki premaga vsa naša omahovanja, podre našo obrambo in odstrani naše lažne gotovosti. Sveti Duh iz nas naredi nove stvaritve, kakor je storil tisti dan z apostoli, in nas prenavlja v nove stvari.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh