Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež nas poziva, naj znova odkrijemo molitev rožnega venca

Objava: 07. 10. 2010 / 07:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež nas poziva, naj znova odkrijemo molitev rožnega venca

Sveti oče je včerajšnjo splošno avdienco posvetil sveti Gertrudi, s čimer nadaljuje vrsto nagovorov o ženskah, ki so pustile neizbrisne sledi v cerkveni zgodovini.

Papež Benedikt XVI. poziva k molitvi rožnega venca za mir. Med včerajšnjo splošno avdienco na trgu sv. Petra v Vatikanu je prav posebej povabil družine, naj v mesecu rožnega venca, oktobru, molijo za mir na svetu in za misijone v katoliški Cerkvi. Današnji praznik Rožnovenske Matere Božje naj nam bo vsem v vzpodbudo, da ponovno odkrijemo to ‘preprosto in tako globoko molitev’, v središču katere je meditacija o Kristusu, je dejal papež.

V svoji katehezi je sveti oče predstavil mistikinjo Gertrudo Veliko (1256-1301) in jo postavil za zgled današnjim kristjanom. Redovnica iz Thüringena, ki kot edina ženska z območja današnje Nemčije nosi naziv ‘velika’, je v svojih zapisih in študijah poudarjala predvsem potrebo po osebnem prijateljstvu s Kristusom. Tega prijateljstva se je moč naučiti z ljubeznijo do svetih spisov in do liturgije, z globoko vero, z ljubeznijo do Marije, da bi tako bolje spoznali Boga in resnično srečo, ki je cilj našega življenja, je dejal Benedikt XVI. v svojem včerajšnjem nagovoru o ženskah, ki so v cerkveni zgodovini pustile neizbrisne sledi.

Gertruda Velika je bila deležna obširne znanstvene in duhovne izobrazbe, nato pa je postala redovnica v samostanu Helfta. Tam je bila njena učiteljica in voditeljica sveta Matilda iz Hackenborna, ki ji je papež posvetil katehezo prejšnjo sredo. Po papeževih besedah je bila sveta Gertruda izjemna ženska, obdarjena z mnogimi prirojenimi in izrednimi milostnimi darovi, z globoko ponižnostjo in gorečo vnemo za zveličanje bližnjega, obdarjena s tesno povezanostjo z Bogom preko kontemplacije in nagnjenostjo priskočiti na pomoč potrebnim.

V času adventa, leta 1280, je Gertruda začutila odpor do vsega minljivega. 27. januarja 1281 je Gospod razsvetlil njeno temo. Gertruda je doživela videnje, v katerem jo je mladenič prijel za roko ter jo vodil, da je prestopila trnovo mejo, ki je obdajala njeno dušo. V tisti roki, je pojasnil papež, je svetnica prepoznala dragocene sledi tistih ran, ki so odpravile vse obtožbe naših sovražnikov. Prepoznala je Njega, ki nas je na križu odrešil s svojo krvjo, prepoznala je Kristusa. Od tistega trenutka se je njen tesen odnos s Kristusom še povečal, predvsem v času adventa in božiča, postnega časa in velike noči ter ob Marijinih praznikih.

Po videnju se je Gertruda posvetila pozornemu branju vseh duhovnih knjig, predvsem pa Svetemu pismu. Za vsakega, ki je prišel k njej, je imela pripravljeno besedo spodbude. Papež Benedikt XVI. je sv. Gertrudo, ki je umrla leta 1301 ali 1302, stara šestinštirideset let, postavil kot zgled srečnega življenja, katerega središče mora biti prijateljstvo s Kristusom.

Pri včerajšnji splošni avdienci pod jasnim rimskim nebom in ob poznopoletnih temperaturah se je na vatikanskem trgu sv. Petra zbralo okoli trideset tisoč obiskovalcev z vsega sveta.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh