Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob Dnevu stvarstva

Objava: 01. 09. 2009 / 08:24
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ob Dnevu stvarstva

'Industrijske države se morajo zavedati svoje odgovornosti do zaščite ozračja'

Papež Benedikt XVI. je pozval industrijske države, naj prevzamejo odgovornost do prihodnosti našega planeta, še posebej do zaščite ozračja. Ne gre zgolj za to, da morajo najvišjo ceno za podnebne spremembe plačevati prebivalci najrevnejših držav, je dejal sveti oče v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu. Okolje je Božji dar za vse nas.

Pobuda za papežev poziv je 'Dan stvarstva', ki ga začnemo obhajati prav na današnji dan. Letos je v središču praznovanja življenjsko pomembni element 'zrak'. 'Dan stvarstva' obhajamo že od leta 1989, pobudo zanj pa je izrekel Ekumenski patriarhat v Carigradu.

Praznovanje 'Dneva stvarstva' poteka do 4. oktobra, godu svetega Frančiška Asiškega, mesec praznovanja pa se imenuje kar 'Obdobje stvarjenja'. Zamisel o 'Obdobju stvarjenja' se je porodila ustanoviteljici avstrijske 'Delovne skupnosti odgovornosti do stvarstva', Isolde Schönstein, na Tretjem evropskem ekumenskem srečanju leta 2007, in sicer na pobudo 'Evropske krščanske okoljevarstvene mreže'. V dokumentu so zapisali: 'Priporočamo, da obdobje med 1. septembrom in 4. oktobrom posvetimo molitvi za zaščito stvarstva in zahtevi po stanovitnem življenjskem slogu, da bi na ta način zaustavili podnebne spremembe.'

Tretje evropsko ekumensko srečanje sta skupaj priredila 'Svet evropskih škofovskih konferenc' in 'Konferenca evropskih Cerkva'.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh