Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ob prazniku vernih rajnih: »Vojne so vedno poraz, vedno« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 11. 2023 / 11:50
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ob prazniku vernih rajnih: »Vojne so vedno poraz, vedno« [VIDEO]
Papež je daroval sveto mašo na rimskem vojnem pokopališču. FOTO: Vatican Media

Papež ob prazniku vernih rajnih: »Vojne so vedno poraz, vedno« [VIDEO]

Papež Frančišek je na današnji praznik spomina vseh vernih rajnih obhajal slovesno bogoslužje na rimskem vojnem pokopališču.

Svetega očeta so ob prihodu sprejeli predstavniki Komisije za vojne grobove Skupnosti narodov (Commonwealth War Graves Commission): njen podpredsednik Peter Hudson CBE, območni direktor Geert Bekaert in področna voditeljica za Italijo Claudia Scimonelli. Kot poroča spletni portal Vatican News, se je svete maše na prostem »med dežjem in soncem« udeležilo okoli tristo ljudi.

Svete maše na prostem se je udeležilo okoli tristo ljudi. FOTO: Vatican Media

Preberite tudi: Spominjamo se vseh vernih rajnih

Spomin in upanje

Papež Frančišek je v nagovoru med bogoslužjem izpostavil dve misli, spomin in upanje: spomin na tiste pred nami, ki so živeli svoja življenja, ki so končali svoja življenja; spomin na toliko ljudi, ki so nam delali dobro, v družini, med prijatelji; pa tudi spomin na tiste, ki niso uspeli narediti veliko dobrega, in so bili vendar sprejeti v Božji spomin, v Božje Usmiljenje. Po papeževih besedah namreč »obstaja skrivnost tega velikega Gospodovega Usmiljenja«.

Upanje nikoli ne razočara, temveč nas pelje naprej in nam pomaga iskati izhode iz težav.

Upanje pa je, tako sveti oče, »takšen spomin, s katerim gledamo naprej, da pogledamo na svojo pot«. V življenju hodimo naproti srečanju z vsemi, z Gospodom, in Gospoda moramo prositi za milost upanja. Upanje namreč nikoli ne razočara, pač pa nas pelje naprej in nam pomaga iskati izhode iz težav.


Prosimo Gospoda za mir …

Papež se je v nadaljevanju osredinil na misel, ki se mu je porodila ob vstopu na pokopališče: »Pogledal sem starost teh padlih. Večina med 20 in 30. Prekinjena življenja, življenja brez prihodnosti, tukaj. In pomislil sem na starše, na matere, ki so prejele tisto pismo: 'Gospa, v čast mi je povedati, da imate sina heroja.' – 'Že res, heroja, ampak so mi ga vzeli.' Toliko solza v teh prekinjenih življenjih …«

Danes ob misli na pokojne, ob spominu na pokojne in v upanju prosimo Gospoda za mir, da se ljudje ne bi več pobijali v vojnah.

»Pogledal sem starost teh padlih. Večina med 20 in 30. Prekinjena življenja … «. FOTO: Vatican Media

Frančišek »si ni mogel kaj, da ne bi pomislil na današnje vojne«. Enako se namreč dogaja tudi danes, v vojnah sveta, v Evropi ali zunaj nje … Življenja so uničena, ne da bi se tega zavedali.

Zato, je povabil papež, »danes ob misli na pokojne, ob spominu na pokojne in v upanju prosimo Gospoda za mir, da se ljudje ne bi več pobijali v vojnah«. Te vedno zahtevajo veliko nedolžnih žrtev, veliko vojakov, ki žrtvujejo svoja življenja, in vendar, je sveti oče ponovil že večkrat izrečene besede, »vojne so vedno poraz, vedno«. Ena stran premaga drugo, toda za tem je poraz cene, ki jo je treba plačati.

»Vojne so vedno poraz, vedno«. FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Pot žalovanja
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh