Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obhajal mašo zadušnico za pokojne škofe in kardinale [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 11. 2021 / 15:50
Oznake: Cerkev, Maša, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 15:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obhajal mašo zadušnico za pokojne škofe in kardinale [VIDEO]
Papež Frančišek med današnjim bogoslužjem v vatikanski baziliki FOTO: Vatican Media

Papež obhajal mašo zadušnico za pokojne škofe in kardinale [VIDEO]

Papež Frančišek je danes v baziliki sv. Petra v Vatikanu obhajal mašo zadušnico za 17 kardinalov in 191 škofov in nadškofov, ki so umrli v preteklem letu dni, mnogi izmed njih za posledicami koronavirusne bolezni.


Sveti oče je po navedbah Radia Vatikan v nagovoru poudaril, kako pomembno je, da se v življenju naučimo pričakovati Gospoda s krotkostjo in zaupanjem, predvsem v obdobjih preizkušenj pa smo povabljeni ohranjati tišino, polno upanja, saj kriza pogosto postane skrivnostna priložnost za notranje očiščenje.

Zaupanje v Boga ne rodi iz trenutnega navdušenja, ampak pride z izkušnjami in zori v potrpežljivosti.

Po papeževih besedah se zaupanje v Boga ne rodi iz trenutnega navdušenja, ampak pride z izkušnjami in zori v potrpežljivosti. Dolga notranja preobrazba človeka skozi izkušnjo trpljenja pripelje do tega, da zna potrpežljivo in ponižno čakati v tišini. Ta potrpežljivost pa ni sprijaznjenost, saj vemo, da bo Gospod zagotovo prišel.

Na ta način se ljudje pripravljamo na zadnjo in največjo življenjsko preizkušnjo, smrt. Pred tem pa obstajajo preizkušnje določenega trenutka, križ, ki ga nosimo sedaj in zaradi katerega Gospoda prosimo za milost, da bi znali tam, kjer smo, čakati njegovo rešitev, ki prihaja.

V tesnobi, ko več ne zmoremo videti smisla, se Bog približa, da bi nas rešil.

V tem mora zoreti vsak človek. Včasih je težko biti potrpežljiv in dobre volje, pogosto smo jezni in obupani; v preizkušnjah nas pogosto ne morejo potolažiti niti lepi spomini na preteklost. V tej tesnobi, ko več ne zmoremo videti smisla, pa se Bog približa, da bi nas rešil. Če smo blizu Gospodu, lahko sredi bolečine vidimo, da nam On odpira vrata upanja: to je velikonočna izkušnja, duhovno trpljenje, s pomočjo katerega iz teme znova pridemo k svetlobi.

FOTO: Vatican Media

Ta preobrat se ne zgodi zato, ker bi težave izginile, temveč zato, ker kriza postane priložnost za notranje očiščenje. Zaradi blaginje pogosto postanemo slepi in površinski, prehod skozi preizkušnjo trpljenja, če ga živimo v veri, pa nam pomaga k spremembi. Bog nas namreč vedno spremlja, prav posebej pa nam stoji ob strani v trenutkih bolečine.

Naj naši bratje okusijo veselje evangeljskega povabila!

Papež je vse zbrane povabil, naj v tem duhu molijo za kardinale in škofe, ki so nas zapustili v preteklem letu dni. Nekateri izmed njih so umrli za posledicami koronavirusne bolezni, v težkih razmerah, ki so njihovo trpljenje še povečale. Nagovor je sklenil s prošnjo: »Naj sedaj ti naši bratje okusijo veselje evangeljskega povabila; povabila, s katerim se Gospod obrača na svoje zveste služabnike: Pridite, blagoslovljeni mojega Očeta! Prejmite v dediščino kraljestvo, ki vam je pripravljeno od začetka sveta!«

Nalaganje
Nazaj na vrh