Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nebeški Oče k sebi poklical župnika Matjaža Zupana (1969–2021)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 10. 2021 / 10:49
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.10.2021 / 11:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nebeški Oče k sebi poklical župnika Matjaža Zupana (1969–2021)

Nebeški Oče k sebi poklical župnika Matjaža Zupana (1969–2021)
Mag. Matjaž Zupan je neizbrisen pečat pustil v Župniji Suha pri Škofji Loki, zadnje leto je župnikoval v Župniji Srednja vas v Bohinju. FOTO: Marija Pomagaj Brezje
Nebeški Oče je v gorah, »kjer mu je bil najbližje«, vzel k sebi Matjaža Zupana (1969–2021), dolgoletnega župnika Župnije Suha pri Škofji Loki, zadnje leto pa Župnije Srednja vas v Bohinju.

Za duhovniško pot se je odločil dokaj pozno, po študiju na gradbeni fakulteti in štirih letih delovnih izkušenj pri cestnem podjetju. Novo mašo je obhajal leta 2002, star 33 let, torej bi prihodnje leto praznoval 20 let duhovništva.

Zadnje slovo od pokojnega župnika Matjaža Zupana bo v sredo, 3. novembra 2021, v Naklem. V tamkajšnji župnijski cerkvi bo ležal od 9. ure naprej, pogrebna sv. maša bo ob 15. uri in po njej pogreb. Že dan prej, v torek, 2. novembra 2021, bo od 9. ure naprej ležal v župnijski cerkvi v Srednji vasi v Bohinju. Ob 20. uri se bodo s sv. mašo od njega poslovili dekanijski duhovniki.

V Župniji Suha pustil neizbrisen pečat

Kot kaplan je deloval v Župnijah Železniki in Ljubljana Trnovo, preden se je kot župnik preselil v Župnijo Suha pri Škofji Loki, kjer je nasledil župnika Janeza Zupanca in nato v 14 letih tam pustil neizbrisen pečat. Zadnja leta župnikovanja na Suhi je bil tudi soupravitelj Župnije Žabnica in pred tem Župnije Reteče.

Danes se prav dobro zavedam, da mi je Gospod storil veliko uslugo, ko me je poklical. Sam pa sem storil le to, kar sem bil dolžan storiti. V roke in srce mi je Gospod položil dar, ki presega moje predstavne sposobnosti. (Matjaž Zupan)

Zadnje leto v Župniji Srednja vas v Bohinju

Lani avgusta je bil premeščen v Župnijo Srednja vas v Bohinju, na vznožje gora, ki jih je imel tako zelo rad. Kot navdušen rekreativni športnik je rad planinaril, kolesaril, tekel, turno smučal. Njegova zadnja pot je bila na dvatisočaka Ogradi, kjer se je v petek zgodaj popoldne smrtno ponesrečil.

»Mati, svetuj nam na zemeljski poti«

S svojim novomašnim geslom »Mati, svetuj nam na zemeljski poti« je poudaril ljubezen do Marije, ki je, kot je večkrat ponavljal, močno zaznamovala njegovo življenjsko in duhovniško pot.

Velik Marijin častilec

»Prosimo jo, da bi nam pomagala hoditi po skupnih poteh globoke vere, trdnega upanja in ljubezni. Po svojem Sinu naj nam izprosi medsebojno naklonjenost, prijateljstvo in razumevanje, da bi nam bilo Božje kraljestvo vedno blizu v upanju, da se bomo nekoč zagotovo srečali v njem,« je ob prihodu zapisal v župnijskem glasilu Župnije Srednja vas v Bohinju.

Prosimo Marijo, da bi nam pomagala hoditi po skupnih poteh globoke vere, trdnega upanja in ljubezni. Po svojem Sinu naj nam izprosi medsebojno naklonjenost, prijateljstvo in razumevanje, da bi nam bilo Božje kraljestvo vedno blizu v upanju, da se bomo nekoč zagotovo srečali v njem. (Matjaž Zupan)

»Storil sem le to, kar sem bil dolžan storiti«

In še: »Danes se prav dobro zavedam, da mi je Gospod storil veliko uslugo, ko me je poklical. Sam pa sem storil le to, kar sem bil dolžan storiti. V roke in srce mi je Gospod položil dar, ki presega moje predstavne sposobnosti. Čeprav tega daru nisem vreden, On želi, da ga izročam Njegovim in svojim bratom in sestram.«

Izvrsten pridigar, intelektualec, človek molitve, sveti mož

Eden od suških župljanov, pevec, glasbenik in pedagog Tomaž Hostnik, je ob slovesu od župnika zapisal: »Bil je velik ljubitelj visoke umetnosti, intelektualec in izvrsten pridigar.« Radijska voditeljica in učiteljica Mateja Feltrin Novljan, prav tako suška faranka, pa je izpostavila: »Že tu na zemlji si bil sveti mož, izjemen človek molitve, tako skromen in ponižen, prav zato velik …«

Naj bo nebeški Oče, ki ga je tako goreče in živahno oznanjal, pokojnemu bogat plačnik!

Nalaganje
Nazaj na vrh