Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsodil »pokvarjen tok neenakosti«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 02. 2019 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2019 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obsodil »pokvarjen tok neenakosti«

Sveti oče je včeraj v Rimu nagovoril udeležence 42. zasedanja Mednarodnega sklada za razvoj kmetijstva.

Papež Frančišek je obsodil vse bolj neenako porazdelitev dobrin v svetu. »Malo jih ima vsega preveč, preveč pa jih ima vsega premalo. Ta pokvarjen tok neenakosti je uničujoč za prihodnost človeštva,« je sveti oče včeraj dejal na sedežu FAO v Rimu v nagovoru udeležencem 42. zasedanja Mednarodnega sklada za razvoj kmetijstva (IFAD) in zaposlenim na skladu. Mednarodna skupnost bi si morala še bolj prizadevati za »boj proti lakoti in revščini«, kajti »odgovornosti se ne moremo izogibati in jo prelagati z enega na drugega, ampak jih moramo prevzeti«.

Nujno potrebno je, da se težav ljudi v stiski lotimo odločno, da bi našli »konkretne in pristne rešitve« zanje, je papež opozoril zbrane. Mnogi ljudje po svetu živijo v slabih razmerah: zrak je onesnažen, naravni viri izčrpani, reke oporečne, zemlja prekisla. Nimajo zadostne vode ne zase ne za svoje pridelke. Toda družba lahko zmaga v boju proti lakoti in revščini, če se ga bo resno lotila.

Da bi dosegli ta cilj, je nujno potreben tudi napredek v kmetijskem razvoju, je poudaril Frančišek. Velik del izmed 820 milijonov oseb, ki na svetu trpijo lakoto in podhranjenost, živi na podeželskih območjih. Dolžnost vlad različnih držav, medvladnih organizacij ter drugih zasebnih in javnih dejavnikov je spodbujati boljši razvoj kmetijskih območij na svetu, da bodo tamkajšnji prebivalci imeli priložnost poskrbeti za svojo lastno pridelavo hrane in se jim ne bo treba seliti v mestno okolje.

»Bog je zemljo ustvaril v korist vsem«

Papež je nagovoril tudi skupino predstavnikov staroselskih ljudstev, ki so se udeležili zasedanja v Rimu, ter se ob koncu srečanja z njimi tudi osebno sestal. Poudaril je, da svetu ne sme biti vseeno za trpljenje njihovih ljudstev in da ne jim ne sme odrekati solidarnosti. »Bog je zemljo ustvaril v korist vsem, kot gostoljuben prostor, na katerem naj se ne bi nihče čutil izključenega in bi vsi lahko našli svoj dom.« Staroselska ljudstva so alarmni zvonec, ki kaže, »da človek ni lastnik narave, temveč le njen oskrbnik«. Kdor želi tako ravnati, si mora prizadevati za življenjski slog, s katerim bo prerasel in opustil škodljive navade, individualizem, potrošništvo in sebičnost.

IFAD je ena izmed specializiranih agencij Združenih narodov, ustanovljena leta 1977. Organizaciji s sedežem v Rimu pripada 163 držav. V začetku lanskega leta se je predsednik IFAD-a Gilbert F. Houngbo, ki sklad vodi od leta 2017, v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom. Poleg kmetijskega razvoja se sklad bori tudi proti podnebnim spremembam in si prizadeva za izboljšanje možnosti za mlade.

Papež je zaposlene pri skladu pohvalil zaradi njihovega »tihega delovanja« v prid najbolj zapostavljenim predelom sveta in tamkajšnjim prebivalcem, saj to pogosto pomeni, da morajo »plavati proti toku«. Obenem jih je spodbudil, naj v tem vztrajajo, kajti njihovo delo ni zgolj kaplja v morje, ter jih povabil, naj svoje delo opravljajo z navdušenjem, kar pomeni »v svoje delo postaviti Boga«. Zbrane je prosil, naj v vsakem dokumentu, ki ga obravnavajo, iščejo obraz, ki se skriva za papirjem.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh