Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsodil slo po oblasti med politiki

Objava: 30. 05. 2011 / 09:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež obsodil slo po oblasti med politiki

Sveti oče je ob 150. obletnici združitve Italije nagovoril italijanske škofe.

Papež Benedikt XVI. je obsodil slo po oblasti in sebičnost med italijanskimi politiki. Cerkev bi se morala na temelju katoliškega družbenega nauka usmerjati proti izkoriščanju javnih uradov za zasebne interese, je sveti oče minuli teden izrazil svojo zahtevo v nagovoru italijanskim škofom ob 150. obletnici združitve Italijanske republike.

Benedikt XVI. je obenem poudaril, kako Cerkvi ni do tega, da bi prevzela položaj političnih ustanov. Naloga Cerkve je, da se pod nadzorom ‘legitimne laičnosti države’ zavzema za temeljne človekove pravice.

Papež je nato pozval italijanske katoličane, naj vestno sodelujejo pri oblikovanju javnega življenja in naj pripomorejo k premostitvi zevajoče razpoke med premožnim severom in manj obdarovanim jugom. S skupnimi močmi bi po besedah svetega očeta lahko dosegli ‘kulturo solidarnosti in gospodarskega razvoja’.

Benedikt XVI. se je prav posebej zavzel tudi za prve iskalce zaposlitve in je članom Italijanske škofovske konference položil na srce, naj mladim po svojih močeh kar najbolj olajšajo vstop v poklicno življenje. Politika in gospodarstvo bi morala družno nastopiti proti nenehnim premalo plačanim in kratkotrajnim delovnim razmerjem, ki jih delodajalci sklepajo z mladimi odraslimi.

Po papeževih besedah slabi obeti za poklicno življenje med drugim ogrožajo tudi ustanavljanje družin, iz česar nastaja resna škoda za ‘pristen in skladen razvoj družbe’. Benedikt XVI. je družino imenoval ‘najboljši kraj, kjer lahko človeka vzgojimo v svobodno in odgovorno osebnost’.

Papež je italijanske škofe nagovoril ob skupni molitvi rožnega venca v rimski baziliki Marije Velike. Ob jubileju republike Italije je že meseca marca objavil odmevno poslanico, v kateri je izpostavil vlogo katoličanov pri nastajanju ustave iz leta 1947. Kot je sveti oče zapisal v sporočilu italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu, krščanstvo sodi v same temelje italijanske države.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh