Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež od včeraj na twitterju

Za vas piše:
D. O.
Objava: 04. 12. 2012 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež od včeraj na twitterju

Včeraj se je papež Benedikt XVI. pridružil več kot 500 milijonom uporabnikov Twitterja – družabnega omrežja, ki deluje s sporočili, ne daljšimi od 140 znakov.

Papeža na Twitterju lahko najdete pod preprostim imenom @pontifex (https://twitter.com/Pontifex_it/following), njegove objave pa bodo dostopne v osmih jezikih. Prve tweete bo objavil med splošno avdienco čez teden dni, tj. 12. decembra, med splošno avdienco. Sicer to ni bil njegov prvi obisk tega omrežja, saj je že junija 2011 uporabil 140-črkovni zapis, v katerem je sporočil, da je prišel na novo spletno stran z informacijami o Vatikanu www.news.va.

Včeraj so zato, da bi predstavili papeževo odločitev, organizirali novinarsko konferenco na tiskovnem uradu Svetega sedeža, na kateri so poudarili, da je prisotnost papeža Beneditka XVI. na Twitterju konkreten izraz njegovega prepričanja, da mora biti Cerkev navzoča tudi v digitalnem svetu. Papež namreč pogosto izpostavlja potrebo po evangeliziranju digitalne celine in predvsem mlade vernike poziva, naj v kulturo tega novega sveta komunikacije in informiranja vnesejo vrednote, na katerih sloni krščansko življenje. Tudi duhovnike poziva, da sprejmejo to možnost in Božjo besedo širijo tudi po novih medijih.

»V 140 znakih lahko sporočamo globoke misli«

»V zgoščenih stavkih, običajno ne daljših od vrstice v Svetem pismu, lahko sporočamo globoke misli – tako dolgo, dokler tisti, ki so pogovora deležni, ne zanemarjajo gojenja svojega notranjega življenja,« so bile besede papeža ob letošnjem dnevu svetovnega dneva komunikacij. Zdaj se sam pridružuje sporočanju s sporočili, krajšimi od 140 znakov, s katerimi bo »poskušal in delil dobro novico o Kristusu s tistimi, ki iščejo odgovore na ključna življenjska vprašanja z računalniki, iPadi, tablicami in pametnimi telefoni«. Številke kažejo, da ima profil na Twitterju že več kot 500 milijonov ljudi in četrtina med njimi ga uporablja kot glavni način dnevne komunikacije.
Papežu lahko tudi že pred 12. decembrom s pripisom #askpontifex pišete vprašanja o veri, na nekatera bo poskušal odgovoriti s svojimi prvimi tweeti, ki jih boste lahko brali med samim potekanjem splošne avdience.

Zakaj se Twitter tako trudi s papeževim računom?

Direktorica za družbene inovacije Claire Diaz Ortiz je odgovorila, da zato, ker želijo pritegniti vplivne voditelje in morda je papež najpomembnejši verski voditelj, ki se je pridružil njihovi platformi: »Videli smo že, kako veliko delo opravljajo drugi verski voditelji, predvsem kar se tiče doseganja tako velikega števila ljudi, zato si želimo in upamo, da se bo papež lahko povezal tako z vernimi kot nevernimi.

Papeževa prisotnost spodbuda cerkvenim ustanovam

Papeževa prisotnost na Twitterju je podpora za vsa ta prizadevanja in zagotovilo, da nauk Jezusa Kristusa in Cerkve lahko prepoji javni prostor dialoga, ki ga ustvarjajo socialni mediji. Papeževa prisotnost na Twitterju želi biti spodbuda vsem cerkvenim ustanovam in vernikom, da na ''digitalni celini'' oblikujejo tak profil, ki ustreza njim in njihovim prepričanjem.

Izziv Cerkve v svetu novih medijev predstavlja tudi to, da vzpostavi razvejano in trdno prisotnost, katere učinkovitost se meri z razpravami in pogovori, ki jih prenašajo socialni mediji, ki zahtevajo direktne, osebne in točne replike. Ta razvejena ali kapilarna prisotnost odraža resnico o Cerkvi kot skupnosti, ki je živa tako na lokalni kot vesoljni ravni. Prisotnost papeža na Twitterju predstavlja njegov glas kot glas edinosti in voditelja Cerkve, obenem pa pomeni tudi nujno povabilo vsem vernikom, da izrazijo svoj ''glas'' in s svojimi ''spremljevalci'' in ''prijatelji'' delijo upanje evangelija, ki govori o brezpogojni ljubezni Boga do človeka.


Foto: Twitter

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh