Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odgovarjal na vprašanja nemških ministrantov

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 08. 2014 / 13:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež odgovarjal na vprašanja nemških ministrantov

Papež odgovarjal na vprašanja nemških ministrantov

Papež Frančišek je v torek na Trgu svetega Petra sprejel več kot 50.000 nemških ministrantov, starih od 14 do 22 let.

Foto: splet

Papež Frančišek je v torek na Trgu svetega Petra sprejel več kot 50.000 nemških ministrantov, starih od 14 do 22 let. Letošnje romanje nemških ministrantov v Rim spremlja slogan »Svobodni! Ker je dovoljeno delati dobro,« ki je citat iz Matejevega evangelija.

Skupaj s svetim očetom so zmolili večernice, sledil je pozdrav nemške škofovske konference, nato pa je papež Frančišek odgovarjal na vprašanja nemških ministrantov.

Eden od ministrantov je papeža vprašal, kako so lahko mladi nosilci življenja Cerkve. Ta mu je odgovoril, da svet potrebuje ljudi, ki pričujejo drugim, da nas Bog ljubi, saj je povedal, da ni dovolj le služiti ljudem in jim dati najnujnejše stvari za življenje. Mladi lahko božjo besedo širijo med sovrstniki znotraj župnije in zunaj nje. "Mi, Gospodovi učenci, imamo še dodatno poslanstvo: biti kanali, ki prenašajo Jezusovo ljubezen. V tem pa imate mladi še posebno nalogo: poklicani ste govoriti o Jezusu vašim sovrstnikom, ne le znotraj župnijske skupnosti, ampak predvsem zunaj". Ker so mladi pogumni, navdušeni in spontani se lažje dotaknejo srca, v katerem ni Boga. Najprej pa morajo sami spoznati Jezusa v molitvi in poslušanju Božje Besede, tudi doma.

Vprašanje drugega ministranta pa se je nanašalo na sodoben hiter tempo življenja. Spraševal se je namreč, kako uskladiti mnoge dejavnosti in opravila. Papež mu je modro svetoval, da moramo znati dobro načrtovati in se ob tem obregnil na tehnološki napredek, zaradi katerega pa mladi vse preveč časa namenjajo internetu, telefonu in televiziji. "Mnogi mladi izgubljajo ure in ure za nekoristne stvari, kot sta klepet po internetu ali prenosih telefonih, ali za gledanje telenovel." Vsak dan se raje spomnimo na Gospoda, ki nas neizmerno ljubi in nas spremlja na naši življenjski poti, je povedal papež Frančišek. Dodal je še, da je naš čas omejen in da je darilo od Boga, zato ga moramo izkoristiti za dobre in koristne dejavnosti.

Zadnje vprašanje pa je bilo povezano s sloganom. Neki ministrant je svetega očeta vprašal, kako lahko občutimo, da nas vera osvobaja. "Če svobode ne živimo pravilno, nas ta lahko oddaljuje od Boga, zaradi nje lahko izgubimo dostojanstvo, s katerim nas je On oblekel. Zato so potrebne usmeritve, pa tudi pravila, tako v družbi kot tudi v Cerkvi, da bi nam pomagala izpolnjevati Božjo voljo in tako v polnosti živeti naše človeško dostojanstvo in dostojanstvo Božjih otrok. Če svoboda ni prežeta z evangelijem, nas lahko vodi v suženjstvo greha", mu je odgovoril papež, ki je o sloganu srečanja Svobodni! Ker je dovoljeno delati dobro, dejal, da Bog hoče, da smo svobodni, saj kot otroci dobrega Očeta vedno čutimo, da smo varni in zaščiteni. Kot vzornico je omenil Marijo. Msgr. Michael Gerber, pomožni škof v Freiburgu, pa je besede iz Matejevega evangelija razložil kot svobodno delanje dobrega. Kot je Kristus delal dobro, moremo tudi mi enako početi.

V Nemčiji so ministranti dejavni več kot desetletje

Msgr. Michael Gerber je o romanju nemških ministrantov spregovoril za Radio Vatikan. iz njegove škofije je prišlo v Rim 10.000 ministrantov, med katerimi je večina prvič stala na trgu in v živo videla papeža. Prepričan je, da je papež Frančišek spodbudil tiste, ki služijo oltarju za Jezusa in Cerkev, vse, ki trpijo, mlade in otroke. Po njegovem mnenju morajo biti ministranti polni veselja, ker služijo Cerkvi in so tako osebno vključeni v to, kar se zgodi pri maši. V Nemčiji so ministranti pogosto dejavni več kot deset let. "Imajo smisel za odgovornost, ki se povečuje z leti, ko služijo," je dejal. Dodal je še, da je romanje ministrantov v Rim majhen korak za prenovo Cerkve v Nemčiji. "Za mnoge je to romanje tudi priložnost, da poglobijo svojo vero in odločitev, da so v Cerkvi, da ji služijo. V Rimu bodo lahko doživeli, da jih je veliko ter da so del nečesa zelo velikega – vesoljne Cerkve. Gotovo se bo v srcih mnogih od njih nekaj spremenilo, kar jih bo lahko vodilo, da bodo v prihodnosti še naprej služili Cerkvi tudi kot odrasli." Upa, da bodo mnogi mladi romanje razumeli ne le kot veličasten dogodek, temveč tudi kot velik dogodek v srcu.




Vir: Radio Vatikan, Radio Ognjišče

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh