Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odgovoril na »dvome« kardinalov

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 03. 10. 2023 / 17:43
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.10.2023 / 19:26
Papež odgovoril na »dvome« kardinalov
FOTO: Vatican media

Papež odgovoril na »dvome« kardinalov

Drugega oktobra je Vatikan objavil papeževe odgovore na dubia, »dvome« ali vprašanja glede nekaterih teoloških stališč, ki so jih kardinali Brandmüller, Burke, Sandoval Íñiguez, Sarah in Zen Ze-kiun papežu javno zastavili poleti, ta pa je nanje odgovoril že takrat. Iz odgovorov na osmih straneh povzemamo nekaj poudarkov.

Na dvom o trditvi, da je treba Božje razodetje reinterpretirati v luči aktualnih kulturnih in antropoloških sprememb, je odgovoril, da trditev drži, če jo razumemo kot »bolje interpretirati«. Drugi vatikanski koncil je namreč zatrdil, da prek dela eksegetov presoja Cerkve zori. Božje razodetje je nespremenljivo in vedno zavezujoče, zato mora biti Cerkev ponižna in priznati, da nikoli ne bo izčrpala njegovega bogastva in da mora rasti v razumevanju. Kulturne spremembe po papeževih besedah ne spremenijo razodetja, pač pa nas lahko spodbudijo, da bolje izrazimo nekatere njegove vidike, kar se je v preteklosti že zgodilo.

Na dvom glede trditve, da blagoslovitve istospolnih parov ne nasprotujejo razodetju in nauku, je odgovoril, da Cerkev kot »zakonsko zvezo« priznava izključno trdno in nerazvezljivo zvezo med moškim in žensko, odprto za porajanje otrok. Resničnost, ki jo imenujemo zakon, zahteva izključno poimenovanje, ki ne more veljati za druge resničnosti, je zapisal papež,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh