Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odredil apostolsko vizitacijo v kölnski nadškofiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 05. 2021 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2021 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež odredil apostolsko vizitacijo v kölnski nadškofiji

Papež odredil apostolsko vizitacijo v kölnski nadškofiji

Kardinal Woelki papeževo odločitev sprejema »z naklonjenostjo«.

Kölnska stolnica FOTO: Wikipedia

Papež Frančišek je odredil apostolsko vizitacijo v kölnski nadškofiji v Nemčiji, da bi dobili popolno sliko o vprašanju spolnih zlorab. Po navedbah Radia Vatikan je sveti oče nalogo zaupal stockholmskemu škofu kardinalu Andersu Aboreliusu in rotterdamskemu škofu Johannesu van den Hendeju, predsedniku Nizozemske škofovske konference. Kot je razvidno iz pisma apostolske nunciature v Berlinu, si bosta poslanca Svetega sedeža »v prvi polovici junija ustvarila celotno sliko zapletenega pastoralnega stanja v nadškofiji«, obenem pa bosta pregledala morebitne napake, ki so jih glede primerov spolnih zlorab storili kardinal Rainer Maria Woelki, pa tudi hamburški nadškof Stefan Heße ter kölnska pomožna škofa Dominikus Schwaderlapp in Ansgar Puff.

Kot smo poročali, je bilo 18. marca letos predstavljeno »Neodvisno poročilo o boju proti spolnim zlorabam v kölnski nadškofiji«, ki ga je oktobra 2020 naročil sam kardinal Woelki. Poročilo je sad preiskave, ki jo je opravila odvetniška družba Gercke & Wollschläger. Dokument, ki obsega več kot 800 strani, zajema obdobje od leta 1975 do 2018 z namenom, da bi ugotovili morebitne pravne pomanjkljivosti in kršitve ter odgovorne za neprimerno obravnavo prijav spolnih zlorab. Poročilo poroča zlasti o 314 žrtvah spolnih zlorab, ki so bili razen ene vse mladoletne, in o 202 storilcih, od katerih je skoraj dve tretjini duhovnikov.

Kot je zapisano na spletni strani kölnske nadškofije, kardinal Woelki »z naklonjenostjo sprejema dejstvo, da z apostolsko vizitacijo papež želi dobiti osebno sliko neodvisne preiskave in njenih posledic«. Kardinala Arboreliusa in škofa van den Hendeja pri njunem delu podpira s popolnim prepričanjem in »sprejema vse, kar je potrebno za objektivno ugotavljanje dejstev«. Kardinal je po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil, da je »že februarja svetega očeta v Rimu izčrpno informiral o razmerah v kölnski nadškofiji«.


Kardinal Woelki sprejema poročilo neodvisne komisije FOTO: katolisch.de/arhiv Družine

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh