Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež opaža številna znamenja upanja za prihodnost Afrike

Objava: 23. 11. 2011 / 22:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež opaža številna znamenja upanja za prihodnost Afrike

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco spregovoril o svojem apostolskem potovanju v Benin, tamkajšnje prebivalce pa je pohvalil za njihova prizadevanja 'za mir in spravo med etničnimi skupinami in verstvi'.

Papež Benedikt XVI. opaža številna znamenja upanja za prihodnost Afrike. Med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu je svoje potovanje v zahodnoafriški Benin, ki ga je zaključil minulo nedeljo, opisal kot 'nepozabno'. Vse Afričane je povabil, naj svojim rojakom v slehernem položaju podarjajo upanje.

Z Božjo pomočjo bi lahko Afrika sprejela izziv sprave, pravičnosti in miru, je prepričan sveti oče. Na veliki celini je še veliko 'rezerve za življenje in živahnost' v prihodnosti, na katero se Cerkev lahko zanaša. Sam je Afriko doživel v njeni svežini, se je spominjal Benedikt XVI., doživel je pritrjevanje življenju in sprejemanje resničnosti v polnosti z Bogom.

Benedikt XVI. je prebivalce Benina pohvalil za njihova prizadevanja 'za mir in spravo med etničnimi skupinami in verstvi'. Nedeljsko bogoslužje na stadionu v Cotonouju je pokazalo, da lahko vera v Kristusa združuje različne generacije. Vernike je spomnil, da so kot kristjani ljudje upanja in da morajo to upanje darovati slehernemu sočloveku.

Papežev obisk Benina je sovpadal s stopetdeseto obletnico začetka evangelizacije v tej afriški državi. Osrednji dogodek potovanja je bila izročitev posinodalne apostolske spodbude 'Africae munus', s katero papež ponuja Cerkvi v Afriki nekaj smernic za njeno pastoralno delovanje, kot je temu pritrdil med včerajšnjo katehezo. Slovesne svete maše, med katero je sveti oče izročil posinodalno spodbudo, so se udeležili predstavniki vseh škofovskih konferenc v Afriki, med njimi tudi tisti iz pretežno arabskih dežel severne Afrike. Besedilo med drugim govori tudi o procesu demokratizacije.

Dodatni razlog za papeževo potovanje je bil spomin na kardinala Bernardina Gantina (1922-2008), ki ga je Benedikt XVI. med včerajšnjo avdienco imenoval 'pomembnega predstavnika katoliške Afrike z njegovo človečnostjo in civilizacijo, s katerim sem bil osebno prijateljsko povezan'.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh