Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež po 47 letih ponovno na ‘koncilskem posvetu’ v Nemiju

Objava: 10. 07. 2012 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež po 47 letih ponovno na ‘koncilskem posvetu’ v Nemiju

Sveti oče je včeraj obiskal steylske misijonarje v Nemiju pri Rimu, kjer je leta 1965 kot Joseph Ratzinger sodeloval pri posvetu za koncilski dokument ‘Ad Gentes’.

Benedikt XVI. stopa po sledeh drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965): včeraj je iz svoje letne rezidence v Castel Gandolfu obiskal sedež steylskih misijonarjev v bližnjem Nemiju. Tam je današnji papež leta 1965 kot mlad profesor teologije in svetovalec kölnskega nadškofa kardinala Josefa Fringsa sodeloval pri oblikovanju koncilskega odloka o misijonski dejavnosti Cerkve.

Svetega očeta je v centru ‘Ad Gentes’ pozdravil novi vrhovni predstojnik steylskih misijonarjev, p. Heinz Kulüke, ki je Benediktu XVI. izročil skupinsko fotografijo iz leta 1965. Ta prikazuje Josepha Ratzingerja v Nemiju skupaj s škofi in drugimi koncilskimi svetovalci, ki so sodelovali pri oblikovanju besedila za koncilski dokument. Poleg novega vrhovnega predstojnika so svetemu očetu dobrodošlico izrekli še predhodnik p. Kulükeja, p. Antonio Pernia, in tamkajšnji generalni prokurator Giancarlo Girardi. Papežev obisk pri steylskih misijonarjih je trajal približno eno uro. Benedikt XVI. je v kapeli centra molil skupaj s stopetdesetimi udeleženci generalnega kapitlja steylskih misijonarjev in člani skupnosti iz njihove generalne hiše v Rimu. Tik pred zaključnim blagoslovom je sveti oče zbrane tudi nagovoril.

Kot poroča Radio Vatikan, je Benedikt XVI. izrazil svojo hvaležnost za priložnost, da je po sedeminštiridesetih letih lahko ponovno videl hišo v Nemiju, ki jo je vedno hranil v lepem spominu. Sveti oče se je spomnil tudi svojih sodelavcev, velikih teologov, s katerimi je na tako lepem kraju, kot je Nemi, leta 1965 skupaj pripravljal osnutek koncilskega odloka o misijonski dejavnosti Cerkve. Med njimi je bil tudi tedanji vrhovni predstojnik Družbe Božje besede, p. Schütte, ki je bil ‘poln misijonarske dinamičnosti’. Delati v taki družbi, je zatrdil papež, je bilo ‘velik dar’ in ‘duhovna obogatitev’. Odlok, ki so ga pripravljali, ni vseboval mnogo spornih vprašanj. Šlo je predvsem za nujnost prinašanja luči Božje besede in luči Božje ljubezni. Temu oznanilu je bilo potrebno dati novo veselje. “Tako je v tistih dneh nastal lep in dober odlok, ki so ga koncilski očetje sprejeli skorajda enoglasno.” Dnevi, ki jih je preživel v Nemiju, so za svetega očeta bistveni del njegove izkušnje drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Na koncu svojega nagovora je Benedikt XVI. izrazil še veselje, da je Družba Božje besede, ki hišo v Nemiju oskrbuje, v razcvetu, saj danes šteje več kot šest tisoč članov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh