Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež podpira reformo finančnega trga: »Zaključiti je potrebno diktaturo gospodarstva, denar naj služi in ne vlada!«

Objava: 17. 05. 2013 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež podpira reformo finančnega trga: »Zaključiti je potrebno diktaturo gospodarstva, denar naj služi in ne vlada!«

Vse pogostejši 'ples okoli zlatega jagnjeta' je navsezadnje 'zavračanje sleherne etike in Boga samega'.

Papež Frančišek je izrazil zahtevo po temeljiti reformi mednarodnih finančnih trgov. Neomejena svoboda trgov in špekulacije brez državnega nadzora utirajo pot v 'novo, nepregledno tiranijo', ki neusmiljeno postavlja lastna pravila, je sveti oče včeraj povedal v Vatikanu. Posledica tega je, da se dobički manjšine nepredstavljivo množijo, večina pa postaja vse revnejša.

Odgovorne politike je Frančišek pozval k 'pogumni spremembi' njihovega vedenja. Le tako bo namreč mogoča etično odgovorna reforma finančnih trgov, je dejal v nagovoru novim veleposlanikom pri Svetem sedežu, ki so mu včeraj izročili poverilna pisma.

Papež je obenem obsodil slo po dobičku in potrošniško mrzlico kot dejanske vzroke trenutne finančne krize. Danes pogosto vlada 'fetišizem denarja' in povsem nečloveška 'diktatura gospodarstva'. Gre za 'novi ples okoli zlatega jagnjeta', kot je predstavljen v Svetem pismu. Za takim vedenjem pa navsezadnje stoji zavračanje sleherne etike in Boga samega.

Trenutna finančna kriza je v svojem bistvu kriza človekove podobe, je poudaril sveti oče. Človek je ponižan v potrošnika, ki uporablja tržno blago, sam pa ni več vodilna nit svojega delovanja. Na njegovo mesto sta se postavila denar in potrošništvo kot nova malika.

Z zadolževanjem in s krediti se je v številnih državah izgubila povezava z dejansko gospodarsko močjo, je nadaljeval papež. Državljani teh držav so izgubili vpogled v svojo dejansko kupno moč. Obenem se je položaj poslabšal zaradi korupcije, ki se nezadržno širi, prav tako pa tudi skrajno sebična utaja davkov.

Papež je ob tej priložnosti še zanikal tezo, da solidarnost in gospodarski uspeh v svojih temeljih nista združljiva. Etika, ki ni povezana z ideologijo, lahko vzpostavi ravnotežje in družbeni red, kar bi bilo resnično človeško dejanje.

»Papež ljubi vse ljudi, bogate in revne«, je poudaril Frančišek v svojem nagovoru. Njegova dolžnost pa je, da bogate v Kristusovem imenu spomni, kako je potrebno pomagati ubogim, jih spoštovati in spodbujati.

Sveti oče je včeraj spregovoril veleposlanikom iz Luksemburga, Botsvane, Kirgizistana in države članice Skupnosti narodov, Antigve in Barbude.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh