Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pohvalno o reviji "Communio" ob njenem štiridesetletnem jubileju

Objava: 22. 03. 2012 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež pohvalno o reviji "Communio" ob njenem štiridesetletnem jubileju

Pozdravni govor ob visokem jubileju s kardinaloma Lehmannom in Kasperjem.

Papež Benedikt XVI. je katoliško revijo Communio označil za ‘pomembni publicistični organ, ki v prevladujoči zmešnjavi postavlja merila in obenem zre onkraj meja teologije’. Revija, ki izhaja v sedemnajstih jezikih, v teh dneh obhaja svoj štirideseti jubilej.

Joseph Ratzinger je bil leta 1972 med ustanovitelji revije, ki ji je še danes zvesto zavezan kot redni bralec. Revija Communio je nastajala v ‘dramatiki leta 1968’, se je sveti oče jubileja spomnil v svojem pozdravnem nagovoru. To je bil čas, ko je bilo vse na razpolago – svet na splošno in z njim tudi Cerkev’. V tem položaju naj bi revija ‘v prevladujoči zmešnjavi postavljala merila’ in obenem ‘služila živahni zapuščini drugega vatikanskega cerkvenega zbora’.

Med drugim je bilo v načrtu tudi, je pojasnil papež, ustanavljanje skupin ‘Communio’ v večjih mestih, ki naj bi skrbele za živahne razprave in tako revijo ohranjale v stiku z resničnostjo. Tudi če se to ni povsem uresničilo, bi še danes lahko razmislili o tem, ‘ali tovrstni dialog med bralci in poslušalci lahko udejanimo in ali lahko revija izstopi iz svojih zgolj intelektualnih okvirjev ter postane gonilna sila cerkvenega življenja’, razmišlja Benedikt XVI.

Visoki jubilej revije Communio so minuli konec tedna obhajali tudi z izvrstnim simpozijem v Mainzu. Poleg izdajateljev kardinalov Karla Lehmanna in Walterja Kasperja so se simpozija med drugim udeležili filozof Remi Brague, filozofinja religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, današnji urednik revije Jan-Heiner Tück, profesor dogmatike na Dunaju, in nekdanji predsednik Osrednjega odbora nemških katoličanov Hans Maier. V krogu izdajateljev je tudi dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn.

Kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, so na zasedanju intenzivno razpravljali o vprašanju profila revije in o njeni današnji sestavi. Sedanji urednik je na čelu revije zadnjih pet let. V tem času se je revija obsežneje posvetila mlajšim avtorjem in obetavnim mladim znanstvenikom. V prihodnje pa razmišljajo, ali bi se ‘publicistično odzvali na problem naraščajoče erozije verske znanosti’. Obstajajo tudi nagnjenja k številčnejšim prispevkom s področja kulture, s čimer bi v reviji še bolj poudarili forum izmenjave med vero in kulturo.

’Mednarodno katoliško revijo Communio’ so leta 1972 med drugim ustanovili Joseph Ratzinger, Hans Urs von Balthasar, Henri de Lubac in Karl Lehmann. Izhaja vsaka dva meseca v sedemnajstih različnih jezikih in ima trenutno naklado tisoč sedemsto izvodov. Nekaj časa je vladalo malce tekmovalnosti med revijo Communio in revijo Concilium, ki so jo že leta 1965 ustanovili teologi Hans Küng, Johann Baptist Metz, Karl Rahner, Yves Congar in Edward Schillebeeckx. Karl Lehmann, Henri de Lubac in Joseph Ratzinger so sprva tudi sodili med avtorje prispevkov v Conciliumu, določena teološka nesoglasja pa so leta 1972 pripeljala do ustanovitve Communia. Razvoj zadnjih let, pomlajena ekipa avtorjev prispevkov in tematska ter razpravljalna odprtost revije pa je stare spore in soočenja po besedah sedanjega urednika pustila za seboj.

Revija Communio je na voljo tudi v slovenskem jeziku: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/revijeIzdaje/13CFB7FFFA855108C1257913002759EF?OpenDocument

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh