Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: pokojni kardinal Monsengwo je bil »velika in spoštovana osebnost«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 07. 2021 / 09:46
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: pokojni kardinal Monsengwo je bil »velika in spoštovana osebnost«
Kardinal Monsengwo med sveto mašo v Kinšasi FOTO: Vatican Media

Papež: pokojni kardinal Monsengwo je bil »velika in spoštovana osebnost«

Papež Frančišek je kongovskega kardinala Laurenta Monsengwa Pasinyo v sožalnem telegramu njegovemu nasledniku označil za »moža pravičnosti, miru in edinosti«.

Kardinal Monsengwo je v starosti 81 let umrl minulo nedeljo v eni od pariških bolnišnic, kamor so ga pripeljali na zdravljenje, sveti oče pa je novemu nadškofu v Kinšasi, kardinalu Fridolinu Ambongu Besungu izrekel sožalje, v katerem je pokojnega cerkvenega dostojanstvenika imenoval »veliko in spoštovano osebnost v cerkvenem, družbenem in političnem življenju naroda«. Kardinal Monsengwo, ki je bil tudi član sveta kardinalov svetovalcev K9, si je po papeževih besedah »vedno prizadeval za dialog in spravo svojega ljudstva«.

Pokojni kongovski kardinal Laurent Monsengwo Pasinya FOTO: Vatican Media

Papež izreka iskreno sožalje tudi svojcem pokojnega kardinala in vsem predstavnikom Katoliške cerkve v Kongu. Pokojni kardinal je bil »pozoren na potrebe vernikov, poln poguma in odločnosti, svoje duhovniško in škofovsko življenje pa je posvetil inkulturaciji vere ter prednostni izbiri za reveže ter na ta način udejanjil preroško poslanstvo Cerkve«.

Pokojni kardinal je bil pozoren na potrebe vernikov, poln poguma in odločnosti.

Kot ljubitelj pravičnosti, miru in edinosti, tako papež Frančišek, se je pokojni kardinal popolnoma posvetil celostnemu človeškemu razvoju v Demokratični republiki Kongo. Njegov prispevek je pomenljiv za napredek države. Kot papežev zvest in tesen sodelavec v teh zadnjih letih je kongovski kardinal nenehno vnašal svoj prispevek tudi v življenje vesoljne Cerkve.

Laurent Monsengwo Pasinya je bil v letih med 2007 in 2018 nadškof v kongovski prestolnici Kinšasi in je veljal za enega najuglednejših cerkvenih voditeljev na afriški celini.

Kardinal Monsengwo s papežem Frančiškom FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh